Foto Radio 2, spoorlijn stoomtrein Eeklo Maldegem

Stoomtrein Maldegem-Eeklo rijdt voortaan over volledig vernieuwde sporen

Stoomcentrum Maldegem heeft de spooroverweg in Moerwege hersteld. Daarmee is nu zo goed als de hele spoorlijn van de stoomtrein tussen Maldegem en Eeklo vernieuwd. De stoomtrein is een attractie in het Meetjesland. Vrijwilligers hebben 20 jaar aan de vernieuwing van de lijn gewerkt.

De stoomtrein in Maldegem is een attractie in het Meetjesland. De trein rijdt tussen mei en september elke zon- en feestdag. In de schoolvakantie kan je ook op woensdagen een ritje maken. Het Stoomcentrum Maldegem noemt de spoorlijn 'het langste monument'. Maar dat monument was aan vernieuwing toe. De houten dwarsliggers op de spoorlijn zijn nu vervangen door ijzeren exemplaren. Daar is 20 jaar aan gewerkt.

Nodig voor toerisme

"Voor het eerst het bestaan van onze vereniging Stoomcentrum Maldegem is de volledige spoorlijn vernieuwd, er is geen enkel origineel deel meer over. Dat was nodig om de toeristische attractie te kunnen garanderen", legt Koen Goossens uit. De Stoomtrein Maldegem - Eeklo bestaat sinds 1990. "Dan zijn we de lijn beginnen te exploiteren. Het 10 kilometer lange traject bestond nog uit houten dwarsliggers, maar hout gaat niet eeuwig mee, ze werden vernieuwd." De spoorlijn zelf is eigendom van de NMBS, maar het Stoomcentrum heeft een overeenkomst om ze te gebruiken. De lijn wordt  gekeurd door Infrabel. 

Vrijwilligerswerk

Het zijn de 60 vrijwilligers van het Stoomcentrum die instaan voor het onderhoud van de spoorlijn. "We vervangen de dwarsliggers, kijken of na of ze goed bevestigd zijn, we onderhouden de wissels en doen ook het groenonderhoud langs de spoorlijn", legt Koen Goossens uit. Aan de dwarsliggers is 20 jaar gewerkt. "Nu volgt nog de restauratie van de  brug over het Schipdonkkanaal, daar zijn de voorbereidingen voor begonnen." 

kasto80

Meest gelezen