Foto: Nadjmi Foundation

Topdokter Nasser Nadjmi loopt marathons op Noord- en Zuidpool voor kinderen met gespleten gehemelte

De Antwerpse topdokter Nasser Nadjmi trekt eind januari naar de Zuidpool om de eerste van twee marathons te lopen ten voordele van zijn stichting, de Nadjmi Foundation. Die stichting leidt mensen overal ter wereld op om kinderen met een gespleten lip, kaak en gehemelte te opereren. "Om de drie minuten wordt een kind geboren met de aandoening, dus er is werk genoeg", zegt Nadjmi op Radio 2 Antwerpen. 

De Antwerpse dokter Nasser Nadjmi, ook bekend van de serie "Topdokters" op Play4, gaat eind deze maand naar de Zuidpool om daar een marathon te lopen ten voordele van de Nadjmi Foundation. "Bij de start van mijn stichting heb ik beslist om de 6 grote marathons te lopen. Daarmee wilde ik geld inzamelen om onze projecten in het buitenland te realiseren. Op 2,5 jaar tijd heb ik effectief de marathons in New York, Chicago, Londen, Boston, Berlijn en Tokio gelopen. Daarna zocht ik een nieuwe uitdaging", legt Nadjmi uit op Radio 2 Antwerpen. 

De topdokter trekt daarom binnenkort naar het zuiden van onze planeet om een marathon te lopen op de Zuidpool en daarna ook een op de Noordpool. "Ik heb energie genoeg, dus als mijn lichaam het kan trekken, dan is er geen enkel probleem", lacht Nadjmi. "En als ik op die manier extra sponsoring bij elkaar kan krijgen, dan is dat nog eens een extra motivatie." 

Om de drie minuten wordt ergens ter wereld een kind met een schisis geboren, er is extra geld nodig om iedereen te helpen

dokter Nasser Nadjmi

Die sponsoring voor de Nadjmi Foundation moet ervoor zorgen dat kinderen met een schisis overal ter wereld geholpen kunnen worden. Schisis is een aandoening waarbij kinderen met een gespleten lip, kaak of gehemelte geboren worden. "Om de drie minuten wordt ergens ter wereld zo'n kind geboren, dus er is werk genoeg", zegt Nadjmi. "Als die kinderen niet op de juiste manier geopereerd worden, dan is dat een drama voor het kind, de ouders en de omgeving. De kinderen hebben vaak moeite om te praten, om normaal te groeien en ze hebben psychologische problemen."

Antwerps protocol overal ter wereld invoeren

In Antwerpen bestaat er al een protocol in de ziekenhuizen waarmee volgens de topdokter de beste resultaten ter wereld geboekt worden. Kinderen met een gespleten lip, kaak of gehemelte hebben er tegen hun 6 jaar vaak alle nodige operaties al doorlopen. "Dat mooie protocol moeten we kunnen exporteren naar plaatsen waar de zorg niet zo goed is als bij ons. We willen lokale centra oprichten en lokale mensen opleiden, om overal ter wereld te kunnen opereren", zegt Nadjmi. 

Zo bestaat er al een klinisch wetenschappelijk centrum in Iran, waar ook nog een tweede centrum gepland staat, bij de grens met Pakistan en Afghanistan. Er is nog zo'n 200.000 euro nodig om dat nieuwe centrum in te richten met de juiste infrastructuur en apparatuur. Via de website van de Nadjmi Foundation kunnen sympathisanten daarom de topdokter tijdens zijn marathons op de Noord- en de Zuidpool steunen, door per kilometer een bedrag te doneren of door een vrije gift doen.

Meest gelezen