Vlaams minister Bart Somers oogst kritiek na voorstel beperking huurtermijn sociale woningen: "Schijnoplossing"

Om de wooncrisis aan te pakken zou volgens Vlaams minister van Binnenland Bestuur Bart Somers (Open VLD) iedereen die arbeidsgeschikt is maximaal 9 jaar in een sociale woning mogen wonen. Daarna word je naar de privémarkt doorverwezen. Het Vlaams Huurdersplatform heeft het over een schijnoplossing die geen antwoord ten gronde biedt op de woonproblematiek. De oppositiepartijen Groen en Vooruit, maar ook coalitiepartner CD&V, zijn tégen. 

Het bleef lange tijd stil bij coalitiepartner in de Vlaamse regering Open VLD over het voorstel dat  Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) vorige week lanceerde. Hij wilde 500 miljoen euro van het budget dat voorzien was voor de bouw van sociale woningen en daarvoor niet gebruikt was, investeren in de privéhuurmarkt. In "De ochtend" op Radio 1 reageerde Somers met een eigen voorstel.

Somers wil inzetten op twee domeinen. Enerzijds zouden mensen die arbeidsgeschikt zijn maximaal 9 jaar een sociale woning kunnen huren. Op dit moment wachten 170.000 mensen op een sociale woning. "Jaarlijks komen er 2.600 sociale woningen bij, dus zelfs als we dat tempo verdrievoudigen, duurt het nog decennia voor we voldoende aanbod hebben voor de gezinnen die vandaag op een wachtlijst staan." Hij stelt voor om van sociale woonwijken "activeringswijken" te maken. "Zorg ervoor dat je die mensen begeleidt, zorg ervoor dat ze door opleidingen en een aansluiting op de arbeidsmarkt op eigen benen kunnen staan. Dan kunnen ze ook een woning op de private markt huren en komt hun sociale woning vrij voor een volgend gezin." Na die 9 jaar moeten ze hun sociale woning verlaten en naar de private markt gaan.

Want, zo verdedigt hij, "als we dat niet doen, laten we die 170.000 andere mensen in de steek."

Daarnaast wil Somers ook de bredere woningmarkt aanpakken - met een taskforce. "We moeten kijken hoe we versneld kunnen bouwen, daar waar de krapte het sterkst is." In en rond de steden dus. "Vraag en aanbod moeten meer in evenwicht zijn. Versneld woningen bouwen is de enige manier om de prijsstijgingen te stoppen en de betaalbaarheid te garanderen."

Afstappen van het idee dat de bestaande sociale huurders daar zitten alsof ze het grote lot hebben gewonnen

Joy Verstichele (Vlaams huurdersplatform)

"Dit is een schijnoplossing die geen antwoord ten gronde biedt op de woonproblematiek", vindt Joy Verstichele van het Vlaams huurdersplatform. "Het is in elk geval zo dat we moeten afstappen van het idee dat de bestaande sociale huurders daar zitten alsof ze het grote lot hebben gewonnen."

Voor het Vlaams huurdersplatform is het recht op wonen heilig want alleen zo kan je je leven uitbouwen. "Het is absoluut niet zo dat je daardoor tot een zeer groot inkomen komt. Het idee dat je je daarin kan opwerken om dan op de private huurmarkt makkelijk iets te vinden, is volstrekt onlogisch als je de realiteit op het terrein ziet."

Er zijn gewoon te weinig sociale woningen

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Coalitiepartner CD&V schiet het voorstel van Somers af. "Wie wordt daar beter van? Er zijn gewoon te weinig sociale woningen", twittert Partijvoorzitter Joachim Coens.

Hij vindt het voorstel van Somers arbitrair en asociaal. "Sociaal wonen is een antwoord op een probleem dat zich stelt: de duurte van het wonen in onze samenleving." Coens doelt hier op de oplopende prijzen op de private huurmarkt.

Ook oppositiepartijen Groen en Vooruit reageren kritisch. "Als minister Somers alle mensen met een laag inkomen na 9 jaar op de private huurmarkt verplicht wil laten huren, dan stort hij een groot deel van deze mensen in armoede", vindt Vlaams Parlementslid An Moerenhout (Groen). "Vandaag worden sociale huurders na negen jaar al gecontroleerd op de hoogte van hun inkomen. Als dat inkomen nog steeds heel laag is, dan wordt hun contract verlengd. En dat is maar normaal." 

"Nutteloze profilering", reageert Vlaams Parlementslid Maxim Veys (Vooruit). "We hebben nu al bijna iedere luchtballon gehoord bij de Vlaamse regering", aldus Veys. "170.000 mensen wachten op een betaalbare woning. Het is overduidelijk wat de enige oplossing is: meer en sneller sociale woningen bouwen en renoveren. De Vlaamse regering slaagt daar maar niet in."

Meest gelezen