PA Wire/PA Images

Jonge pilote Zara Rutherford komt vandaag dan toch niet thuis na solovlucht rond de wereld: "Wachten op beter weer" 

De negentienjarige pilote Zara Rutherford uit Sint-Genesius-Rode zou vandaag normaal landen na haar solovlucht rond de wereld, maar het slechte weer gooit roet in het eten. Wellicht zal ze pas morgen aan kunnen komen. De jonge vrouw heeft er een trip doorheen 57 landen opzitten en was bijna een half jaar onderweg. 

Zara Rutherford is een jonge pilote van amper 19 jaar met een doel: helemaal alleen de wereld rond vliegen in een klein vliegtuig. Een reis doorheen 57 landen waar ze meerdere maanden over gedaan heeft. En vandaag zou Zara thuiskomen, ware het niet dat het slechte weer roet in het eten gooit. 

"We kruisen onze vingers dat ze vandaag naar huis kan komen", vertelde Zara's mama, Beatrice De Smet uit Sint-Genesius-Rode vanmorgen aan Radio 2 Vlaams-Brabant. Maar dat heeft niet uitgehaald, want Zara zal vandaag niet thuiskomen. De pilote wacht tot het weer opklaart. "Ze zit nu in Tsjechië", aldus mama Beatrice. "Normaal gezien zou ze gisteren tot in Duitsland vliegen en dan van daar naar België, maar dat is door het slechte weer ook al niet kunnen doorgaan."

"We zijn uiteraard ontzettend fier op Zara", vervolgt mama Beatrice. "Het is niet gemakkelijk geweest. Ze is twee maanden langer onderweg geweest dan gepland. Dat komt door corona, het weer en technische problemen. Toen ze in Alaska was, hebben we ons de vraag gesteld of ze de reis wel zou kunnen voltooien." 

De jonge pilote heeft meer dan drie weken vastgezeten in Alaska, eerst omdat ze problemen had met haar visum, waardoor ze Rusland niet binnen mocht, daarna door het slechte weer, waardoor ze niet kon vertrekken. "Toen dachten we dat het gedaan was voor Zara, maar ze wilde niet opgeven en zei dat ze desnoods tot in de lente in Alaska zou blijven. Ze zou koste wat kost haar vlucht rond de wereld afmaken."

PA Wire/PA Images

Wereldwijd bekend

En dat is dus (bijna) gelukt. De negentienjarige met de Belgisch-Britse nationaliteit is intussen wereldwijd bekend. Ze siert niet alleen voorpagina's in België, maar ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben kranten al veel pagina's aan haar gewijd. "Zara is zelf niet bezig met al die interviewaanvragen", vertelt haar moeder. "En wij als ouders ook niet. We willen ons ten volle kunnen focussen op wat Zara aan het doen is en hebben daarom iemand die voor ons alle persaanvragen regelt."

En erna?

Of Zara na haar avonturen niet in een zwart gat zal vallen? "Zara heeft al plannen voor erna", weet mama Beatrice. "Ze wil haar missie voortzetten: ze wil blijven duidelijk maken dat ook meisjes bijzondere dingen kunnen verwezelijken. Ze is van plan om lezingen in scholen te gaan geven en ze zal ook gaan studeren aan de universiteit."

Meest gelezen