Copyright stad Gent

Wordt Sint-Martinuskerk in Baarle allereerste woonzorgcentrum en kunstenhuis voor gepensioneerde kunstenaars?

Acteur Kurt Defrancq wil een woonzorgcentrum oprichten enkel en alleen voor kunstenaars en artiesten. Het zorgcentrum moet ook een cultuurcentrum zijn. Samenwonen met gelijkgezinden in een zorgomgeving kan ideaal zijn voor oudere kunstenaars, volgens Defrancq. De plaats voor het woonzorgcentrum zou bij WZC Leiehome zijn. Voor het bijhorende kunstencentrum heeft hij de Sint-Martinuskerk op het oog in Baarle, bij Drongen. 

Acteur Kurt Defrancq (58), bekend als het personage "Eric Bastiaens" uit de Eén-reeks "Thuis", is zelf nog niet aan zijn pensioen toe, maar hij denkt al vooruit. Na een voorbeeld te hebben gezien in Nederland, wil hij in België een rusthuis opstarten voor kunstenaars en artiesten. "Creëren stopt niet als de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt." 

Voor de zorg van de oudere artiesten zou samengewerkt worden met het WZC Leiehome, dat ook assistentiewoningen zal bouwen. "In de kerk is het geen rusthuis, we werken met Leiehome samen voor de zorg", verduidelijkt de acteur. "De kerk willen we omvormen tot een cultuurzaal waar kan gerepeteerd worden en opgetreden."

Ook de pastorie en de oude bibliotheek in Baarle zouden in het project opgenomen worden. Het idee is helemaal uitgedokterd, maar kreeg nog niet de zegen van de stad Gent en de Kerkfabriek. Er is wel geld voor gevonden, de Koning Boudewijnstichting geeft financiële steun.

Kurt Defrancq op Radio 2 over zijn droom van een rusthuis voor artiesten

Foto Kurt Defrancq

Er zitten bekende artistieke namen bij de leden van de Kurt Defrancq Stichting die dit alles wil realiseren: onder meer kunstenares Berlinde De Bruyckere, zanger en muzikant Frederik Sioen, zanger Johan Verminnen en regisseur Stijn Conincx. Oud-burgemeester van Gent Daniël Termont is secretaris van de Kurt Defrancq-stichting. 

Zichzelf kunnen zijn

Actrice Karlijn Sileghem vindt het net als zangeres Jo Lemaire een fantastisch idee. Sileghem wijst erop dat oudere kunstenaars de nood blijven voelen om iets artistieks te doen. "Kunstenaars op leeftijd komen in een situatie dat ze door de zorg die ze nodig hebben hun kunst niet meer kunnen uitoefenen en dus niet meer kunnen zijn wie ze zijn", zegt ze. "Daarom hoop ik dat dit initiatief gerealiseerd wordt."

Jo Lemaire is het daarmee eens: "Als je ouder wordt, heb je juist meer tijd om aan je kunst te werken dan tevoren, ik vind het idee formidabel." Acteur Kurt Defrancq heeft voorlopig zijn eigen plaats nog niet gereserveerd: "Ik ga eerst nog wat andere dingen doen."

kasto80

Meest gelezen