Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

10 Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen willen verder uitstel 5G: "Technologie kan vluchten verstoren"

Tien Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waarschuwen voor "chaos" als de uitrol van nieuwe 5G-telecomdiensten in de buurt van luchthavens niet opnieuw wordt uitgesteld. Ze vrezen dat de technologie vluchten kan verstoren. Enkele maatschappijen uit de Golfstaten, India en Japan zullen morgen niet vliegen op bestemmingen in de VS.

Tien luchtvaartmaatschappijen in de VS vrezen dat wanneer de start van de 5G-service nu woensdag doorgaat "een economische ramp" zal volgen, die "volledig vermeden" kon worden.

"Er is een onmiddellijke tussenkomst nodig om te vermijden dat het tot een belangrijke operationele verstoring komt, voor passagiers, voor maatschappijen, (...) en de levering van essentiële medische benodigdheden", schrijven maatschappijen als American Airlines, Delta en Southwest, die verenigd zijn in de organisatie Airlines for America.

"Maakt landingen onmogelijk"

De luchtvaartmaatschappijen vrezen dat de signalen onder meer de hoogtemeters kunnen verstoren, vooral diegene die bij slecht weer worden gebruikt. Dit zou landingen bij slecht zicht onmogelijk maken en vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken.

Airlines for America roept op om het gebruik van 5G in de buurt van luchthavens opnieuw uit te stellen. Het is ook bereid om met de overheid en telecombedrijven samen te werken om een wederzijds aanvaardbare oplossing te vinden.

Ook de Amerikaanse congresleden Peter DeFazio en Rick Larsen drongen er bij de autoriteiten op aan om het gebruik van 5G in de buurt van luchthavens uit te stellen. "We moeten de Federal Aviation Administration (FAA) en de luchtvaartindustrie meer tijd geven om de risico's grondig te beoordelen om potentieel rampzalige verstoringen van ons nationale luchtvaartsysteem te voorkomen."

Vandaag hebben een aantal luchtvaartmaatschappijen beslist om morgen niet te vliegen op Amerikaanse bestemmingen. Het gaat onder meer om Emirates uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook maatschappijen uit India en Japan.

Startdatum uitgesteld

In de VS is de discussie tussen de luchtvaartmaatschappijen en de telecomsector over de uitrol van 5G al langer aan de gang.  De telecomoperatoren Verizon en AT&T kregen eerder van de Federal Communications Commission (FCC) toestemming om te beginnen met het aanbieden van 5G-diensten in de VS op 5 januari.

Maar de concrete startdatum werd uitgesteld. De laatste keer werd de datum om te starten uitgesteld naar nu woensdag, 19 januari.

Telecomoperatoren: "Geen schadelijke storingen"

De Federal Aviation Administration (FAA) heeft afgelopen weekend een goedkeuring verleend waardoor sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen opereren in zones waar nieuwe draadloze 5G-diensten worden gebruikt.

De beslissing staat landingen bij slecht zicht toe op ongeveer de helft van de Amerikaanse luchthavens met apparatuur voor dergelijke landingen, waardoor de potentiële impact op vluchtschema's aanzienlijk wordt verminderd.

Maar volgens Verizon en AT&T zijn de 5G-signalen voldoende gescheiden van de frequenties die door hoogtemeters worden gebruikt. Brancheorganisatie CTIA, waar de telecomaanbieders bij aangesloten zijn, zegt dat 5G in bijna veertig landen veilig werkt en geen schadelijke storingen veroorzaakt voor de luchtvaartactiviteiten in deze landen. De brancheorganisatie beschuldigde de luchtvaartindustrie van het "zaaien van angst" en het "verdraaien van feiten".

Volgens CTIA zal net het uitstellen van de 5G grote schade aanrichten en de economische groei sterk doen afnemen. 

Meest gelezen