Burgemeester en inwoners van Beveren zwaar aangeslagen door dood van Dean: "Nabestaanden moeten door de hel gaan"

In Verrebroek, bij Beveren, zijn de inwoners net als burgemeester Marc Van de Vijver zwaar aangeslagen over de dood van kleuter Dean (4) uit Verrebroek bij Beveren. Het lichaam van Dean werd gisteravond dood teruggevonden in Nederland. Zijn oppas Dave De Kock is opgepakt. 

Kleuter Dean woonde met zijn mama en zus in Verrebroek, bij Beveren. En Dave De Kock paste dikwijls op de kinderen. Woensdag verdween hij met Dean en was er sprake van een onrustwekkende verdwijning. Gisterenmiddag werd Dave De Kock opgepakt in Meerkerk, in de Nederlandse provincie Utrecht. Van Dean was daar geen enkel spoor. Gisteravond werd de kleuter dan dood teruggevonden op het kunstmatig eiland Neeltje Jans, in het Nederlandse Zeeland. 

Gevoel van woede en verdriet bij inwoners

"Bij de versmarkt spreekt niemand nog over iets anders", zegt Ryan Rombaut, een inwoner van Verrebroek. "Er is een gevoel van onmacht en ongeloof dat zoiets kon gebeuren. Er is onbegrip dat de opgepakte man nog een kans kreeg." Ook in het enige café in Verrebroek klinkt onbegrip: "Een kind van 4 jaar, dat doet toch niets verkeerd, dat snap je niet." De inwoners reageren geschokt en verbouwereerd zegt Tine Schelfhout: "hoe dat in ons vredige polderdorp kan gebeuren, daar zijn geen woorden voor. Er is verdriet en medeleven met de mama en de familie, maar er is vooral ook woede. De mensen zijn kwaad dat dit is kunnen gebeuren, als je de achtergrond van die persoon kent." Eddy Raes, buurman van het gezin kende Dean als een levenslustige jongen, "een blij kind, altijd goedgezind, een droomkind". 

Burgemeester zwaar aangeslagen

"Met ontzetting heb ik het nieuws over de dood van de kleuter gehoord", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van Beveren bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Van bij het begin van de verdwijning ben ik constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Maar ik had altijd de hoop dat het goed zou aflopen." 

Ik ben zelf grootvader van kinderen van die leeftijd. Dat moet afschuwelijk zijn voor de familie.... niet onder woorden te brengen
Marc Van de Vijver (C&DV), burgemeester van Beveren

"Ik ben ontzet, vol ongeloof", zegt Van de Vijver. "Mijn gedachten gaan uit naar de familie, mijn steun en medeleven. De afgelopen dagen moeten verschrikkelijk geweest zijn voor de familie. Toen de oppas gisteren was opgepakt, bleven we nog hopen met ons hart, maar ons verstand gaf aan dat we het ergste konden verwachten. Daarom hebben we, met de politie, van in het begin  bijstand gegeven aan de familie, om hen voor te bereiden op het ergste. Persoonlijk ken ik de familie niet. Maar de nabestaanden moeten momenteel wel echt door een hel gaan. Als je een kind van 4 op zo'n traumatische manier moet verliezen. Dat is afschuwelijk, dat is niet menselijk, bijna niet onder woorden te brengen."

De burgemeester van Beveren besliste om deze middag een rouwregister voor Dean te openen. De verslagenheid in deelgemeente Verrebroek is groot:

Videospeler inladen...

De politie heeft heel goed werk geleverd, maar we moeten lessen trekken en sommige mensen beter opvolgen

Marc Van de Vijver, burgemeester

"De politie heeft zeker haar werk goed gedaan", zegt burgemeester Van de Vijver. "Dat valt niet te betwijfelen, dat heb ik zelf kunnen vaststellen. Van in het begin is er genoeg mankracht ingezet om de man op te sporen. Die hebben heel snel gehandeld om de vermisten op te sporen."

"Natuurlijk zijn er altijd zaken waarvan je achteraf kan zeggen dat ze beter hadden gekund. Dus er vallen zeker ook lessen uit te trekken. Want het is duidelijk geworden dat er rond de betrokkene nog dingen gebeurd zijn in het verleden (red.: De Kock heeft 10 jaar in de cel gezeten voor fatale kindermishandeling). Niet dat we iemand met de vinger willen wijzen, maar we moeten kijken hoe zulke zaken in de toekomst kunnen vermeden worden. Door bepaalde mensen beter op te volgen en hen tegen zichzelf te beschermen, kunnen we dat toch al beter doen. Maar ik wil zeker niet voorbarig zijn."

Meest gelezen