Radio 2

De Kattenstoet in Ieper wordt na 1 jaar uitstel nu officieel afgelast, Snoezepoezen reageren teleurgesteld

De 46e editie van de Kattenstoet in Ieper zou dit jaar plaatsvinden op zondag 8 mei. Normaal moest die doorgaan in 2021, maar vorig jaar werd beslist om de driejaarlijkse stoet een jaar uit te stellen. Uiteindelijk kan die nu ook dit jaar niet doorgaan. De laatste editie in 2018 kon op 50.000 toeschouwers rekenen. 

9 mei 2021 zou normaal de 46e editie van de Kattenstoet van Ieper plaatsvinden. Maar vorig jaar besliste stad Ieper in samenspraak met het directiecomité om de stoet 1 jaar uit te stellen naar zondag 8 mei 2022.

De stad Ieper heeft nu in het schepencollege samen met het directiecomité van de Kattenstoet beslist om de Kattenstoet officieel af te gelasten. "Het grootste struikelpunt is dat we de voorbereidingen met 1.500 vrijwilligers op dit moment niet op een veilige manier kunnen opstarten", zegt burgemeester Emmily Talpe (Open VLD). "We hadden graag een kwaliteitsvolle editie laten doorgaan dit jaar, maar dat vraagt veel repetitietijd van alle groep en vereningingen. Het virus heeft in het afgelopen jaar ook getoond dat het sprongen kan maken, dus het is nog koffiedik kijken wat er zal gebeuren met of na de Omikronvariant." 

De volgende stoet zal normaal pas doorgaan in 2024. Al hint de burgemeester naar een eventuele teaser in 2023 op haar Facebookpagina. "We willen misschien volgend jaar een kattenstoet light organiseren om de mensen nieuwsgierig te maken naar onze officiële Kattenstoet in 2024", verklapt burgemeester Talpe. 

Teleurstelling en ontgoocheling

Carla Vannieuwenhuyze doet al sinds haar 6e mee aan de Kattenstoet. Ondertussen is ze ook al een 20-tal jaar voorzitter van de vereniging Snoezepoezen, die met verschillende groepen iedere Kattenstoet een dansact opvoeren.

Vannieuwenhuyze reageert ontgoocheld op het nieuws, maar kan ook begrip opbrengen voor de beslissing. "Als je zo'n groot evenement als de Kattenstoet coronaproof moet organiseren, is dat een hele uitdaging. Zowel op vlak van de deelnemers aan de stoet, als de duizenden toeschouwers. En eerlijk is eerlijk: het is nog geen makkie om nu zo'n massa mensen te ontvangen in Ieper."

De beslissing komt volgens haar ook net op tijd. "Wij hadden als vereniging Snoezepoezen al verschillende keren overlegd hoe we de repetities nu zouden moeten opstarten op een coronaveilige manier. Met de regen en het koude weer deze winter is dat geen evidentie. Het blijft natuurlijk een trieste beslissing. De 46e editie in 2021 ging voor ons heel speciaal zijn, want net toen bestonden we 60 jaar. Die feestelijkheden hebben wij uiteindelijk net als de Kattenstoet met een jaar uitgesteld. Van zodra het kan zullen we onze verjaardag nog vieren", zegt voorzitster Vannieuwenhuyze. 

In 2018 deden er nog 1.700 figuranten mee aan de 45e editie van de Kattenstoet en zakten er zo'n 50.000 toeschouwers, waaronder ook vele internationale toeristen, af naar Ieper.

Vereniging Snoezepoezen in Ieper

Meest gelezen