De ESA werkte samen met de Amerikaanse NASA voor de lancering van de James Webb-telescoop.
ESA/CNES/Arianespace

Eerste fase astronautenselectie door ESA is afgesloten: 1.391 kandidaten blijven over, 4 op de 10 zijn vrouwen

De eerste fase van de selectieprocedure om astronaut te worden bij de ESA, is helemaal afgesloten. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie in een persbericht. Van de overgebleven kandidaten is bijna 40 procent vrouw. 

Er waren oorspronkelijk 23.594 kandidaten in de running, van wie 287 met een fysieke handicap. Daar blijven nu 1.391 van over, onder wie 29 personen met een fysieke handicap. In totaal is dus amper een kleine 6 procent geselecteerd. Tegelijk is 39 procent een vrouw, en dat is goed nieuws want de astronautenwereld kan wel wat extra vrouwelijk bloed gebruiken. 

"Er zijn nu al vrouwelijke astronauten, onder meer iemand in het Internationaal Ruimtestation ISS, maar de perceptie is toch dat het vooral om mannen gaat. Ik denk dat de ESA zich daar wel bewust van was. De vacaturetekst deed een specifieke oproep aan vrouwen om zich kandidaat te stellen," vertelde één van de Belgische kandidaten, Barbara Versyck, eerder. 

94 procent kreeg dus te horen dat ze afvielen. "Het is een competitief proces", verwoordde Antonella Costa van de HR-afdeling van de ESA het. "Zelfs wie gewoon al aan de criteria voldeed om mee te doen, mag eigenlijk trots zijn op zichzelf."

Wie geen astronaut kan worden, kan misschien wel nog een job bij de ESA ambiëren, troost Costa. "Wij moedigen hen aan om dat zeker te doen." De anderen mogen blijven dromen om ooit eens naar de maan of naar Mars of het ISS te vliegen, al dan niet als full-time astronaut. 

Uiteindelijk zullen er amper 4 astronauten overblijven en 20 reserve-astronauten. In een volgende ronde werden kandidaten uitgenodigd op een testdag in Hamburg, waar hun kennis, technische en motorische vaardigheden en persoonlijkheid werden getest. Zo stonden er onder meer proeven voor parate kennis van fysica en wiskunde op het menu, en moesten kandidaten een vliegsimulatie doen. 

Meest gelezen