In dit station van de metro van Parijs staan er al dergelijke wanden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Drie metrostations in Brussel krijgen wanden langs de perrons

In drie metrostations in Brussel zullen eind 2024 perronwanden geplaatst worden. Door de perrons af te schermen met wanden, kan niks op de sporen terechtkomen. Dat is belangrijk want tegen dan zullen bepaalde metrostellen automatisch rijden, zonder chauffeur. En dan kan niemand ingrijpen als er iets op de sporen belandt. Het zorgt er ook voor dat niemand op de sporen geduwd kan worden, zoals onlangs gebeurde. 

In de Brusselse metrostations Erasmus, Eddy Merckx en COOVI komen er wanden langs de perrons. Die moeten ervoor zorgen dat er niets op de sporen terechtkomt. "Eind 2024 gaan we in deze drie stations een automatische metro uittesten, zonder chauffeur dus", vertelt An Van hamme van de MIVB. "In dat geval is er dus geen bestuurder die kan ingrijpen als er iets op de sporen zou belanden. En dus moeten we dat vermijden door perronwanden te plaatsen."

De perronwanden zullen pas eind 2024 gezet worden, maar dat heeft een reden. "Op dit moment heeft het geen zin om die wanden te plaatsen omdat er teveel verschillende types metrostellen rondrijden. Daardoor staan de deuren van de metrostellen niet overal op dezelfde plaats, waardoor niet iedereen zou kunnen uitstappen", aldus Van hamme.

Het installeren van perronwanden heeft niks te maken met het incident van vorige week waarbij een vrouw op de sporen geduwd werd, maar de wanden zullen in de toekomst wel verhinderen dat dergelijke zaken nog gebeuren. 

Jelle Jansegers

Meest gelezen