Luisteraar Eva getuigt over oplichters op tweedehandsplatformen: "Ik zag mijn rekening plots leeglopen"

De Economische Inspectie heeft in 2021 bijna 900 meldingen gekregen van slachtoffers van oplichting op tweedehandsverkoopplatformen. Bij "De inspecteur" getuigt luisteraar Eva over de praktijken. "Ik ben er met mijn ogen open ingetrapt en ik ben veel geld kwijt. Ik wil anderen waarschuwen."

De Economische Inspectie heeft in 2021 opvallend veel meldingen gekregen van slachtoffers van oplichting op tweedehandsverkoopplatformen.  "We registreerden bijna 900 meldingen over fraude bij tweedehandsverkoop", vertelt woordvoerder Lien Meurisse. "De schade is groot. Oplichters hebben 434.884,32 euro buitgemaakt."

Koerierbedrijf

Eva getuigt bij "De inspecteur" over hoe de fraude gebeurt. Bij haar loopt het fout wanneer ze kinderkleding tweedehands wil verkopen. "Ik wilde via 2dehands.be kleren verkopen waar mijn kinderen uitgegroeid zijn", vertelt ze. "Het leek me leuk om ze een tweede leven te geven. En het was mooi meegenomen dat ik zelf ook nog iets aan zou verdienen." 

Eva krijgt snel een reactie van een geïnteresseerde koper. "Die man wilde zelfs meer bieden dan de vraagprijs. Hij kon de kleren niet zelf ophalen, maar stelde voor om een koerierbedrijf in te schakelen." 

Kort daarna krijgt Eva telefoon van een zogezegde medewerker van DHL. "Ik moest via een link een account aanmaken op een website. Het inloggen gebeurde met mijn bankkaart en kaartlezer. Op die manier konden ze de verzending regelen." Eva vertelt dat ze helemaal niet achterdochtig was. "Alles zag er professioneel uit, dus ik deed wat hij me vroeg. Ik had er geen idee van dat mijn bankgegevens op die manier bij oplichters kunnen terechtkomen." 

Klassieker

Het scenario dat Eva schetst, is het scenario dat de FOD Economie vaak ziet. "Het verhaal van de koerierdienst is intussen een klassieker geworden", vertelt Meurisse. "Je zet als verkoper een zoekertje online en je krijgt een enthousiaste reactie van een geïnteresseerde koper. Vaak doet die een hoog bod, hoger dan de vraagprijs. De koper vertelt dan dat die het product niet kan ophalen, maar dat die een koerierdienst zal inschakelen om de verzending te regelen."

“Op dat moment moet de alarmbel afgaan”, waarschuwt Meurisse. "De zogezegde koper stuurt via mail een link naar de website van die koeriersdienst. Je moet een account aanmaken om de verzending te regelen. De koper vraagt ook je identificatiegegevens zodat die het afgesproken bedrag kan overmaken. Dat is voor alle duidelijkheid pure oplichting." 

De FOD Economie hamert erop dat je nooit je betaalgegevens mag doorgeven. "Als oplichters toegang krijgen tot je betaalgegevens, kunnen ze je rekening plunderen. Ze loggen met de betaalcodes in op jouw rekening en halen, als je pech hebt, al het geld eraf." 

Verkopers

Het gebeurt ook dat oplichters zich voordoen als verkoper. De zogezegde verkoper vertelt dan bijvoorbeeld dat die al eerder werd opgelicht. Je moet dan als koper bewijzen dat je te goeder trouw bent. Dat doe je door je account te verifiëren via een link. Doe dat niet. Zo'n verificatie-link is vals. Als je erop klikt, kan je oplichters toegang geven tot je online bankaccount.

Soms vragen oplichters om een voorschot te storten. Dat is ook verdacht. Je krijgt dan als koper de vraag om een account aan te maken om het voorschot in orde te maken. Doe dat niet. Ook op deze manier kunnen oplichters al je geld stelen. 

Wat als je slachtoffer bent van fraude?

Als je je betaalgegevens hebt doorgegeven, moet je een aantal stappen ondernemen: 

  • Bel Card Stop als je kaartgegevens hebt gedeeld. Opgelet: Card Stop heeft sinds januari 2022 een nieuw nummer: 078 170 170. 
  • Contacteer je bank. 
  • Betaalde je met kredietkaart? Betwist dan de transactie via mijnkaart.be (Visa of Mastercard).
  • Doe een aangifte bij het Meldpunt van de Economische Inspectie 
  • Geld kwijt? Dien een klacht in bij je plaatselijke politiekantoor.
  • Rapporteer de verdachte koper of verkoper bij het tweedehandsplatform. 

Meer tips om veilig te kopen en te verkopen vind je in dit artikel.

Meest gelezen