Archieffoto - Advocaat Jef Vermassen

Jef Vermassen, advocaat van de moeder van Dean (4): "Ik hoop op proces in België, maar vrees dat het Nederland wordt"

Strafpleiter Jef Vermassen, de advocaat van de moeder van Dean (4) die dood is teruggevonden in Nederland, maakt zich zorgen dat het proces rond de ontvoering en dood van de kleuter in Nederland zal plaatsvinden. Dat zou volgens Vermassen geen goede zaak zijn omdat in Nederland geen assisenprocedure bestaat. De straffen zijn er volgens hem ook minder zwaar. In Nederland hebben speurders een huiszoeking gedaan in een woning in Koudekerke waar verdachte Dave De Kock recent zou hebben verbleven.

Strafpleiter Jef Vermassen zal in de zaak rond de ontvoering en de dood van de 4-jarige Dean, optreden als de advocaat van de moeder van het slachtoffer. Hoewel het onderzoek nog volop aan de gang is, maakt Vermassen zich nu al zorgen dat het proces rond de zaak in Nederland zal gevoerd worden, waar de verdachte Dave De Kock werd opgepakt en waar ook het lichaam van Dean gevonden werd. 

"Het grote probleem daarbij is dat er in Nederland geen assisenprocedure is", verduidelijkt Vermassen zijn ongerustheid. "In Nederland behandelt men zo'n zaak op enkele uren, zoals wij dat hier voor de correctionele rechtbank zouden doen. Bij ons gebeurt dat in een assisenzaak, die soms een week of langer duurt, veel grondiger."

"Ik mag er mij eigenlijk niet mee moeien, maar ik stel ook vast dat de strafmaat in Nederland minder erg is", aldus Vermassen. Hij hoopt dat met die bedenkingen rekening zal gehouden worden, wanneer men beslist waar het proces zal plaatsvinden. "Ik hoop dat het België wordt, maar ik ben bang dat het Nederland wordt", besluit hij.

Huiszoeking in Koudekerke

De Nederlandse politie heeft een rechercheteam samengesteld met twintig politiemensen, dat zich moet richten op wat de verdachte in Nederland gedaan heeft. Het team moet proberen te reconstrueren waar De Kock en Dean geweest zijn en eventueel verbleven hebben. In het kader daarvan doorzoeken ze nu een woning in Koudekerke, waar kamers verhuurd worden. Volgens de politie heeft De Kock daar recent verbleven, maar wanneer en hoe lang is nog niet duidelijk. 

Bekijk hier beelden van de huiszoeking:

Videospeler inladen...

Wat weten we al?

Gisteravond laat heeft de Nederlandse politie, in de buurt van het eiland Neeltje Jans, het lichaam teruggevonden van Dean Verberckmoes, de jongen uit Beveren die sinds het weekend vermist werd. Eerder op de dag was Dave De Kock, de 34-jarige man die de jongen ontvoerde, in de Nederlandse gemeente Meerkerk opgepakt. De Kock heeft in het verleden een celstraf uitgezeten omdat hij zijn tweejarige stiefzoon zwaar mishandeld had, met de dood tot gevolg.

VRT NWS verneemt uit goede bron dat ook de vriendin van De Kock ondertussen is opgepakt. De politie viel gisteravond nog binnen in het huis in Sint-Gillis-Waas waar zij woonde en nam haar mee voor een verhoor. Ook het huis werd grondig doorzocht. Al is daarover nog geen bevestiging van het parket van Oost-Vlaanderen, de onderzoeksrechter heeft een informatiestop afgekondigd en er komt voorlopig geen officiële communicatie meer.

Hoewel de officiële confrontatie nog niet heeft plaatsgevonden, wijst alles erop dat het aangetroffen lichaam van de vermiste vierjarige Belgische jongen is. Hij werd maandagavond 17 januari 2022 op aanwijzing van de aangehouden verdachte gevonden. Om de doodsoorzaak vast te stellen zal er nog een autopsie gebeuren op het lichaam. Dat zou in principe vandaag of morgen nog gebeuren.

Zwaartepunt van het onderzoek in Nederland

Omdat De Kock in Nederland is opgepakt en Dean ook daar is teruggevonden, ligt het zwaartepunt van het onderzoek ook bij onze noorderburen. Speurders zoeken vandaag op het eiland Neeltje Jans ook voort naar sporen, het is namelijk nog niet duidelijk wat daar precies gebeurd is. Forensisch onderzoek moet uitwijzen of er een misdrijf heeft plaatsgevonden op het eiland.

In België werd er al sinds zaterdag gezocht naar Dave De Kock, maar vrij snel bleek dat er richting Nederland moest gekeken worden. Zowel bij ons als bij de noorderburen werd een opsporingsbericht verspreid en kort daarna werd De Kock opgemerkt in Meerkerk, door een alerte voorbijganger. De Kock werd niet veel later, rond twee uur in de namiddag, opgepakt. Pas uren later werd ook de vermiste Dean teruggevonden op Neeltje Jans.

De Kock zou de speurders zelf in de richting van het eiland geleid hebben, maar omdat hij onder invloed was bij zijn arrestatie zou het tot 's avonds laat geduurd hebben voor de man degelijk kon verhoord worden. Dat zou ook de reden zijn waarom het lichaam van de jongen pas uren na de arrestatie gevonden werd.

Fatma Taspinar geeft een laatste stand van zaken vanuit Nederland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen