TIJDSLIJN - Wat is er met kleuter Dean (4) gebeurd tussen woensdag 12 januari en maandag 17 januari?

Hoe, waar en wanneer precies is de 4-jarige Dean om het leven gekomen? Het zijn cruciale vragen waar de speurders een antwoord op zoeken. Met andere woorden: wat is er gebeurd tussen woensdag 12 januari en maandag 17 januari? We zetten een aantal zaken op een rijtje.

Woensdag 12 januari

Dave De Kock brengt Elke Verberckmoes in de loop van de ochtend naar het psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus in Sint-Niklaas, waar ze tijdens de week verblijft voor een behandeling. Haar zoontje Dean zal zoals afgesproken die woensdagavond blijven logeren bij Dave en zijn vriendin in Sint-Gillis-Waas.

Elke Verberckmoes is bevriend met het koppel en stelt vertrouwen in hen. ’s Avonds heeft Verberckmoes naar eigen zeggen nog contact met haar zoontje om te vragen hoe het met hem gaat. Het is de laatste keer dat ze iets van Dean zelf hoort.

Donderdag 13 januari

In tegenstelling tot wat was afgesproken brengt Dave De Kock de peuter niet naar de grootouders, de ouders van Elke Verberckmoes. De Kock laat aan Verberckmoes weten dat Dean nog een dagje langer blijft logeren. Dat zouden hij en zijn vriendin zo afgesproken hebben met de grootmoeder van de peuter. Maar achteraf blijkt dat laatste niet waar te zijn, aldus Verberckmoes.

Vrijdag 14 januari

Elke Verberckmoes keert voor het weekend terug naar huis, ze blijft slapen bij haar ouders. Verberckmoes kijkt ernaar uit om haar kinderen terug te zien, maar Dean is nog steeds niet thuisgebracht door Dave De Kock. De Kock stuurt Verberckmoes een bericht dat hij naar zijn grootouders in Antwerpen is.

De mama van Dean begint zich zorgen te maken. Maar aangezien ze de dag nadien allemaal een wandeling samen hadden gepland, slaat Verberckmoes nog geen alarm. “Ik dacht dat ze zaterdagmiddag wel zouden thuiskomen”, klinkt het

Zaterdag 15 januari

De afspraak voor de wandeling wordt niet nagekomen. Blijkt dat er ruzie is geweest tussen Dave De Kock en zijn vriendin, waarop Dave alleen met Dean zou zijn vertrokken. Zaterdagavond schakelt Elke Verberckmoes uiteindelijk de politie in, omdat ze na een laatste leugenachtig berichtje van De Kock niets meer hoort.

Zondag 16 januari

De politie verspreidt een opsporingsbericht voor de verdwijning van Dean. Vrij snel blijkt dat er richting het zuiden van Nederland moet gekeken worden. Ook daar worden de politiediensten ingeschakeld en wordt een opsporingsbericht verspreid. Politiemensen in heel Nederland worden geïnformeerd over het vermiste tweetal.

Maandag 17 januari (middag)

In de Nederlandse plaats Meerkerk, bij Utrecht, belt iemand de politie omdat een man zich vreemd gedraagt. Rond 14.15 uur wordt de verdachte persoon onderschept door de politie. Het blijkt om de gezochte Dave De Kock te gaan. De auto van De Kock wordt teruggevonden in de gemeente Gorinchem, zo'n 15 kilometer ten zuiden van Meerkerk. Maar van kleine Dean is nog steeds geen spoor. De politie probeert Dave De Kock te verhoren, maar De Kock is onder invloed van drugs. De moeder van Dean doet een emotionele oproep.

Videospeler inladen...

Maandag 17 januari (avond)

Pas enkele uren nadat Dave De Kock is opgepakt, lukt een verhoor wel. Uit dat verhoor blijkt dat de speurders moeten gaan zoeken op het eiland Neeltje Jans, zo’n 120 kilometer van de plaats waar De Kock was onderschept. Rond 22.30 uur laat de Nederlandse politie weten dat het lichaam van Dean gevonden is. De Belgische politie doet een huiszoeking bij De Kock thuis. Daarbij wordt ook zijn vriendin opgepakt.

"Rond 22 uur hebben we het stoffelijk overschot aangetroffen. Dat is een trieste constatering" , zegt Alwin Don van Politiezone Zeeland-West-Brabant:

Videospeler inladen...

Dinsdag 18 januari

Op Neeltje Jans doen de Nederlandse rechercheurs een uitgebreid sporenonderzoek. De Nederlandse politie probeert na te gaan waar Dave De Kock overal is geweest in Nederland en wat hij daar precies heeft gedaan. Ze doorzoeken daarbij ook een woning in de gemeente Koudekerke waar De Kock kennelijk is langs geweest. De bewoner van dat adres is verhoord.

Het zwaartepunt van het onderzoek ligt op dit moment in Nederland, zegt VRT-journalist Fatma Taspinar vanop Neeltje Jans:

Videospeler inladen...

Meest gelezen