Foto's van het Nieuw-Zeelandse leger tonen aan dat delen van de groene eilanden nu bedolven zijn onder een grijze laag as.
Crown Copyright 2021, New Zealand Defence Force. Licenced under Creative Commons BY 4.0.

Moeizame hulpverlening aan Tonga door onbereikbare luchthaven, vulkaanuitbarsting veroorzaakt olievervuiling in Peru

Drie dagen na de vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan en de daaropvolgende tsunami zijn op de eilandengroep Tonga drie doden geteld. De inwoners van verschillende kleine eilanden die zwaar getroffen zouden zijn, zullen geëvacueerd worden. Dat heeft de overheid van Tonga laten weten, in een eerste officiële communicatie naar de buitenwereld. De hulpverlening aan Tonga verloopt nog steeds moeilijk, door afgesneden communicatiekanalen en as op de landingsbaan van de internationale luchthaven. 

Heel veel weten we nog niet over de gevolgen van de onderzeese vulkaanuitbarsting afgelopen zaterdag. Communicatie met het eiland verloopt nog altijd zeer moeilijk, omdat een glasvezelkabel die op de bodem van de oceaan ligt, door de uitbarsting beschadigd is. Volgens de beheerder kan de kabel pas over een week of mogelijk zelfs drie weken hersteld zijn.

Daardoor ligt onder meer het internet plat, bevestigde de overheid van Tonga vandaag in een eerste communicatie naar de buitenwereld. Maar ook communicatie via satelliettelefoons verliep de voorbije dagen moeizaam, laat het Internationale Rode Kruis weten, door dikke aswolken boven de regio.

Ook de hulpverlening verloopt moeizaam. Australië en Nieuw-Zeeland willen drinkbaar water en andere noodhulp naar de eilanden brengen, maar hun vliegtuigen kunnen voorlopig niet landen omdat er nog as ligt op delen van de landingsbaan van de luchthaven op het hoofdeiland. Buurtbewoners helpen nu die as te ruimen, maar het zou nog tot morgen kunnen duren vooraleer er effectief geland kan worden.

Australië en Nieuw-Zeeland hebben intussen schepen naar Tonga gestuurd, maar door de grote afstand zullen zij pas drie dagen na vertrek aankomen.

Bekijk hier enkele luchtfoto's voor en na de vulkaanuitbarsting:

Videospeler inladen...

Plaatselijke getuigenissen over schade of slachtoffers zijn er voorlopig amper. Volgens de overheid van Tonga hebben de vulkaanuitbarsting en de tsunami voorlopig aan 3 mensen het leven gekost, onder wie een Britse vrouw. 

Verkenningsvluchten van het leger van Nieuw-Zeeland boden de voorbije dagen wel al enig zicht op de schade. Op foto's gemaakt tijdens die vluchten is onder meer te zien dat vooral het westen van het hoofdeiland Tongatapu onder de as is bedolven. Zo lijkt er van enkele lokale gemeenschappen op het noordwestelijke schiereilandje van Tongatapu weinig over te blijven. De hoofdstad Nuku'alofa zou dan weer op het eerste gezicht grotendeels gespaard gebleven zijn, al is er wel schade aan de kustlijn.

Kleinere eilanden weggespoeld?

Hulporganisaties en diplomaten van Tonga in het buitenland maken zich vooral zorgen over kleinere, laaggelegen eilanden. Daar zou aanzienlijke schade zijn. 

Op luchtfoto's van het Nieuw-Zeelandse leger is te zien dat een heel dorp is vernield op het eiland Mango en gebouwen zijn ingestort op Atata, beide eilanden van de Ha'apai-groep, op een zestigtal kilometer van de uitgebarste vulkaan. Volgens de overheid van Tonga zijn op Mango alle huizen vernield en is er ook op andere kleine eilanden veel schade.

De inwoners van Mango, Atata en andere kleinere eilanden zullen daarom geëvacueerd worden. De marine is ook al begonnen met het leveren van water, voedsel en tenten aan de Ha'apai-eilanden.

"Mogelijk zijn er veel meer doden, we bidden dat dat niet het geval is", zei Curtis Tu'ihalangingie van de ambassade in Australië aan het persagentschap Reuters. Gisteren is ook een noodsignaal uitgestuurd vanop een van de Ha'apai-eilanden.

Tu'ihalangingie noemde de Nieuw-Zeelandse foto's "alarmerend". "Het is heel alarmerend om te zien dat de golven mogelijk van de ene kant naar de andere over Atata zijn gegaan." Volgens het VN-agentschap voor de coördinatie van humanitaire zaken liet de marine van Tonga weten dat de regio getroffen is door golven van 5 tot 10 meter. 

Uitbarsting veroorzaakt olievlek in Peru

Aan de andere kant van de Stille Oceaan, meer dan 10.000 kilometer oostwaarts, heeft de vulkaanuitbarsting ook een olielek veroorzaakt aan de Peruaanse kust. Een schip was olie aan het overpompen naar een raffinaderij, toen het door sterke golven op zee begon te schommelen. Waarna een olielek ontstond.

Volgens de Peruaanse minister van Milieu Ruben Ramirez is de Peruaanse kustlijn over een lengte van zo'n 2 kilometer vervuild. Hoeveel olie intussen gelekt is, is niet duidelijk.

Eerder waren ook al 2 mensen omgekomen aan de Peruaanse kust door hoge golven. Hun lichamen werden gevonden op een strand ten zuiden van de hoofdstad Lima.

Vulkaanuitbarsting veroorzaakt olievervuiling aan andere kant van de oceaan, 2 kilometer kustlijn vervuild in Peru:

Videospeler inladen...

Meest gelezen