Foto: Claudia Neukermans

Halve eeuw verborgen in struikgewas, nu weer in de belangstelling: de oude locomotief van Zellik

In Zellik, bij Asse, ligt al vele jaren een oude treinlocomotief verscholen in een bosje achter een groot magazijn. Sinds een wandelaar een foto van de locomotief postte op de sociale media, staat de trein ineens weer in de belangstelling en is er sprake om de oude trein te verplaatsen. Maar wat is het verhaal achter die trein? We vroegen het aan fotografe Claudia Neukermans, die de verborgen locomotief al fotografeerde in 2014.

Voor Claudia Neukermans, een fotograaf uit Asse, is de verborgen treinlocomotief in Zellik al lang geen geheim meer. Zij fotografeerde het treintoestel voor het eerst in 2014. "Het is daarom een verrassing dat de locomotief nu zoveel aandacht krijgt, ik vond het stiekem wel fijn dat de trein zo goed verscholen stond, als een verborgen schat." 

Foto: Claudia Neukermans

De treinlocomotief staat momenteel in de belangstelling nadat een wandelaar de trein had opgemerkt en er een foto van plaatste op sociale media. "Er wordt op dit moment een fietssnelweg naast de locomotief aangelegd, dus hij is nu heel zichtbaar door die werken, ook omdat de bomen en struiken nu geen bladeren hebben", legt Neukermans uit. 

"Veel mensen zijn daarom hun verhalen over de locomotief beginnen te delen. Ik heb lang niet geweten wat het verhaal achter de locomotief was, maar het is duidelijk dat de locomotief veel betekend heeft voor veel mensen. Voor sommige mensen fungeerde de trein twintig jaar geleden als speeltuin. Iemand anders zag de trein dan weer voor het eerst in 1964. Hij staat er dus al meer dan 50 jaar. De trein zou gebruikt geweest zijn als voortreklocomotief om goederen naar het verdeelcentrum van de toenmalige supermarkt GB te brengen."

Foto: Claudia Neukermans

Door de plotse aandacht, en ook door de werken aan de fietssnelweg, zou er nu sprake zijn van het verplaatsen van de treinlocomotief. "Er wordt aan gedacht om de trein in een museum te plaatsen of op een andere plek in Asse, maar als het van mij afhing, zou ik de trein er laten staan, als trekpleister naast de fietssnelweg", zegt Claudia Neukermans nog.

Foto: Claudia Neukermans

Meest gelezen