Videospeler inladen...

Vlaanderen rouwt mee met mama van Dean: "Familie heeft nood aan mensen die er ook over drie maanden nog zijn”

Vlaanderen betuigt massaal zijn steun aan de mama van Dean, de kleuter die dood teruggevonden is in Zeeland. Volgens rouwexperte Lies Scaut is het normaal dat we haar rouw, die eigenlijk niet de onze is, willen beleven en delen. "Ik denk dat heel wat ouders beseft hebben: dit zou ook ons kunnen overkomen." Al benadrukt Scaut dat de familie van Dean vooral nood heeft aan mensen die er ook weken en maanden later voor hen blijven zijn.

Tijdens een wake op de Grote Markt in Sint-Niklaas omhelzen de aanwezigen de mama van kleuter Dean, die zondagavond dood is teruggevonden. "Het is een rollercoaster van emoties",  zegt mama Elke Verberckmoes. "Ik krijg veel steun van mensen. Ook mensen die ik niet ken, komen me troosten. Dat doet goed. Er is nog veel menselijkheid in de wereld."

Ook op sociale media krijgt Verberckmoes veel steun. Volgens rouwexperte Lies Scaut is het normaal dat we als samenleving haar rouw, die eigenlijk niet van ons is, willen beleven en delen. 

Ik krijg veel steun van mensen. Ook mensen die ik niet ken, komen me troosten

Elke Verberckmoes, mama van Dean

"We zijn het verhaal al 24 uur voor Dean gevonden is, beginnen volgen als medemens", legt Scaut uit in "Laat". "Iedereen is mee blijven hopen dat Dean alsnog levend teruggevonden zou worden. Als dan het harde nieuws binnenkomt dat Dean dood is teruggevonden, leven mensen mee en willen ze iets doen."

Bekijk hier de steunbetuigingen aan de mama van Dean op de wake in Sint-Niklaas:

Videospeler inladen...

"Dit kan ons ook overkomen"

Naast medeleven voelen veel mensen ook onmacht en woede. "Ik kan me inbeelden dat heel veel mensen boos zijn dat een onschuldig kind van die jonge leeftijd op deze wijze het leven moet laten. Mensen willen troost bieden aan elkaar, willen elkaar steunen. En ze willen vooral de moeder steunen."

Ik kan me inbeelden dat veel mensen boos zijn dat een onschuldig kind van die jonge leeftijd op deze wijze het leven moet laten

Lies Scaut, rouwexperte

Het droevige verhaal van Dean doet veel ouders ook stilstaan bij de kwetsbaarheid van hun eigen kinderen. "Ouders die zelf al een kind verloren hebben, komen terug in hun eigen verliesverhaal terecht en kunnen zich heel goed inbeelden wat de mama van Dean nu meemaakt", zegt Scaut. Al kan het ook moeilijk zijn voor ouders die hun kinderen nog veilig en wel bij zich hebben. "Ik denk dat heel wat ouders beseft hebben: dit zou ook ons kunnen overkomen. Je probeert je kinderen altijd zo goed mogelijk te beschermen. Dan is het even heel confronterend als je merkt dat er toch zo’n dingen kunnen gebeuren."

Rouwexperte Lies Scaut legt uit waarom mensen zo meeleven met de familie van Dean:

Videospeler inladen...

De familie heeft nood aan mensen die maanden later nog berichten blijven sturen, durven langsgaan, eten langsbrengen, helpende dingen doen

Lies Scaut, rouwexperte

"Praat met je kinderen"

Als rouwexperte krijgt Scaut ook veel vragen van ouders wier kleuters en jongere kinderen zich afvragen of het lot van Dean hen ook te wachten kan staan. "Het is heel belangrijk dat je als ouder daarover durft in gesprek gaan, hoe jong je kind ook is", adviseert Scaut. "Leg heel eerlijk uit wat er gebeurd is, maar benadruk vooral hoe uitzonderlijk dit is. Het is absoluut niet zo dat elke oppas of babysit nu een potentiële moordenaar is."

Ook ouders die vandaag extra stilstaan bij wie ze in hun huis toelaten en aan wie ze hun kinderen toevertrouwen, stelt ze gerust. "Ik denk dat dat vertrouwen normaal zal herstellen en dat de meeste mensen wel gaan beseffen dat dit uitzonderlijk is en dat hun kinderen echt wel veilig zijn bij hun oppas."

Leg je kinderen heel eerlijk uit wat er gebeurd is, maar benadruk vooral hoe uitzonderlijk dit is

Lies Scaut, rouwexperte

Weken en maanden

Het meest rauwe en intense verdriet is dan ook voor de moeder van Dean, de familie en vrienden. Want als de collectieve rouw wegebt, begint het voor hen pas echt. "Op langere termijn hebben zij vooral nood aan mensen die er echt blijven zijn voor hen", weet Scaut. "Mensen die niet alleen nu aanwezig zijn uit medeleven, of omdat ze willen weten wat er gebeurd is, maar die ook weken en maanden later nog berichten blijven sturen, durven langsgaan, eten langsbrengen, helpende dingen doen. Want mensen doen dat heel erg in het begin, maar na een drietal maanden gaat het leven verder. Dan begint het voor de rouwende pas echt. En dan heb je mensen nodig."

Als moeder wil je weten wat er met je kind gebeurd is

Lies Scaut, rouwexperte

Het onderzoek zal ook van groot belang zijn voor de nabestaanden van Dean. "Als moeder wil je weten waar je kind geweest is. Je wil ook weten wat er met je kind gebeurd is, hoe gruwelijk die antwoorden misschien ook gaan zijn", besluit Scaut.

"Als het collectieve leed verdwijnt, moet de familie van Dean het voor een stuk alleen doen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen