Leuvens schepen Johan Geleyns en Bernard Ostyn van VDAB

"Wij zoeken goe volk": VDAB lokt in Leuven horecapersoneel op een ludieke manier

Aan het station van Leuven probeert de VDAB mensen warm te maken voor een job in de horeca, want door corona zijn heel wat restaurants en cafés personeel kwijtgeraakt. De VDAB doet dat met een pop-up keuken waar geïnteresseerden al eens kennis kunnen maken met de horecatechnieken. 

"Er is nood aan personeel in de horeca, zowel koks als obers", zegt Bernard Ostyn van VDAB Vlaams-Brabant. "Sinds de zomer vorig jaar is het aantal vacatures voor de horeca in het arrondissement Leuven gestegen met 81 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Door de coronapandemie zijn heel wat werknemers in tijdelijke werkloosheid terechtgekomen en een aantal van hen zijn in andere sectoren gaan werken, vandaar het tekort." 

Niet alleen voor werkzoekenden

De VDAB heeft een mobiele keuken gezet aan het Leuvense station waar korte workshops gegeven worden rond het bereiden van kleine gerechten en mocktails. "Met die workshops willen we mensen laten proeven van horecatechnieken", legt Ostyn uit. "Wij kunnen dan kijken of die man of vrouw meteen aan de slag kan of we nog bijscholing kunnen geven. We willen niet alleen werkzoekenden warm maken voor de horecasector, ook mensen die hun job een nieuwe wending willen geven. Maar ook mensen die een uitkering krijgen van het OCMW of jongeren die in begeleiding zijn bij een jongerenorganisatie. We kunnen hen een boeiende job aanbieden in de horeca."

Videospeler inladen...

Meest gelezen