CHRISTOPHE KETELS / COMPAGNIE GAGARINE

Affligembrouwerij verhuist van Opwijk naar Limburgse Alken: "Met spijt in het hart"

De bekende brouwerij van Alken-Maes in Opwijk trekt deze zomer naar het Limburgse Alken. De investeringen om de brouwerij uit te breiden en ecologischer te maken zijn te groot. En dus verdwijnt een stuk Opwijkse geschiedenis. Voor de 11 werknemers in Opwijk wordt een oplossing gezocht. "Dit zijn mensen met een sterke staat van dienst, die we absoluut aan boord willen houden", klinkt het.

De brouwerij huist al sinds 1790 op de bekende site in Opwijk. Maar daar komt na 200 jaar een einde aan. De investeringen om uit te breiden én tegen 2030 CO2-neutraal te worden, zijn buitenproportioneel, zegt woordvoerder Sebastiaan De Meester.

"We vinden het een heel spijtige zaak en hebben alle pistes onderzocht", zegt De Meester. "De verkoop van ons Affligembier dat gebrouwen wordt in Opwijk, blijft stijgen. Zowel in binnen- als buitenland. We moeten vaststellen dat Opwijk het moeilijk heeft om die stijgende volumes op een duurzame manier te verwerken. En dus zit er niets anders op dan te verhuizen."

Zo verbruikt onze brouwerij in Opwijk zo’n 40 procent meer water per liter gebrouwen bier dan onze Alkense brouwerij

In het Limburgse Alken heeft Alken-Maes al een brouwerij. De activiteiten van Opwijk zullen naar daar verhuizen. "Als we Opwijk en Alken vergelijken, kunnen we niet anders dan deze beslissing nemen. Zo verbruikt onze brouwerij in Opwijk zo’n 40 procent meer water per liter gebrouwen bier dan onze Alkense brouwerij."

"Wanneer we kijken naar de CO2- voetafdruk per liter bier, produceert de brouwerij in Opwijk bijna 60 procent meer CO2-equivalent per liter bier in vergelijking met de brouwerij in Alken", klinkt het voorts. "Die cijfers kunnen we niet negeren."

Geen ontslagen

De 11 werknemers die in de brouwerij in Opwijk aan de slag zijn, werden intussen op de hoogte gesteld. "Het gaat om mensen met een zeer sterke staat van dienst", aldus de woordvoerder. "Als je kijkt naar alle prijzen die ze de afgelopen jaren hebben gewonnen met Affligem-bieren, dat is een goede graadmeter. Dat zijn mensen die we absoluut aan boord willen houden."

De brouwer heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat men ontslagen zal kunnen vermijden. "Dat moet nu met vakbonden, directie en de werknemers zelf in alle sereniteit besproken worden."

Het afscheid zal niet alleen voor de werknemers, maar ook voor Opwijk zelf, pijnlijk zijn. "Dit is afscheid van een heel mooie periode. Wij zijn vervlochten met de brouwerij, en de brouwerij is vervlochten met Opwijk en alle Opwijkenaren. Het is dus echt met spijt in het hart."

In augustus 2022 trekt de brouwerij definitief de deur dicht in Opwijk. Ze bekijkt met de gemeente wat er dan met het pand zal gebeuren. 

Radio 2

Meest gelezen