Stalen van Novavax-vaccins tijdens de testperiode vorig jaar.
AFP or licensors

Eind februari eerste Novavax-vaccins: "In eerste plaats voor mensen die allergisch zijn voor andere coronavaccins"

Over vijf weken moet het Novavax-vaccin ook in België beschikbaar zijn. Novavax zal in de eerste plaats gebruikt worden voor mensen die allergisch zijn voor een van de andere coronavaccins, zo hebben de ministers van Volksgezondheid beslist, maar het biedt ook opties voor andere groepen. Ons land heeft 510.000 dosissen van het vaccin besteld via een Europese groepsaankoop. 

Novavax kreeg in december als vijfde coronavaccin de goedkeuring van het Europees geneesmiddelenbureau EMA. Het is geen mRNA-vaccin zoals Pfizer of Moderna en werkt ook anders dan de vectorvaccins van AstraZeneca en Johnson&Johnson. 

Novavax is een zogenoemd proteïnevaccin, gebaseerd op eiwitten. Het bevat kleine deeltjes die het spike-eiwit  (de uitsteeksels op het coronavirus) nabootsen, waardoor we er antilichamen tegen gaan aanmaken. Novavax wordt in twee dosissen toegediend met een tussenperiode van ten minste drie weken. 

Het nieuwste vaccin vormt een goed alternatief voor mensen met een verhoogd risico op een allergische reactie bij een van de andere vaccins, of voor mensen die slecht reageerden op hun eerste spuitje. Het zou gaan om een relatief kleine groep van een 3.000 mensen. Zij krijgen dus voorrang voor dit nieuwste vaccin. 

Novavax kan ook een alternatief zijn voor nog andere groepen, maar die zullen zich moeten haasten

De overblijvende dosissen zullen worden uitgerold in de vaccinatiecentra volgens het principe "eerst komt, eerst maalt". Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om nog niet gevaccineerd zorgpersoneel of mensen die een fobie hebben ontwikkeld voor de andere vaccins. Zij melden zich best snel op de registratieplatformen Qvax of BruVax. Voorlopig wordt het vaccin niet ingezet voor boosterprikken. 

Vanaf de tweede helft van februari zullen in ons land 510.000 doses Novavax worden geleverd, verspreid over de maanden februari en maart. Vanmorgen liet de Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) al weten dat Novavax eind februari ook in België beschikbaar zal zijn.

Meest gelezen