Gemeente weigert vergunning voor grote duivenkwekerij in Asse

Er komt geen duivenkwekerij in Asbeek, een gehucht van Asse. Het Liedekerkse bedrijf Flanders Collection had een aanvraag ingediend voor een groot kweekcentrum met plaats voor honderden duivenkoppels. Maar dat zagen buurtbewoners niet zitten, vanwege de overlast. De gemeente geeft hen nu gelijk. Flanders Collection heeft wel 30 dagen de tijd om in beroep te gaan. 

Robert Van Malderen heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. De inwoner van Asbeek verzette zich samen met enkele buurtbewoners tegen de komst van een grote duivenkwekerij. Met flyers, affiches, en een petitie stapte hij naar de gemeente. Die lijkt hem nu te volgen. Want het bedrijf krijgt geen vergunning van de gemeente  Asse. Robert:" We zijn heel tevreden met de uitspraak van de gemeente. We hebben een eigen buurtonderzoek georganiseerd, huisbezoeken gedaan, plakaten opgehangen om te tonen dat we er echt tegen zijn."

En daar heeft Robert zijn redenen voor. "We zitten hier in landelijk gebied, zo'n groot bedrijfsgebouw met een megaparking past hier niet. Het kweken van die vogels gaat veel stof geven, ze gaan die dieren kopen en verkopen, wat aanleiding zal geven tot veel en zwaar vervoer. Bovendien ligt het in een watergevoelig gebied. Allemaal redenen om het niet te doen."  

1500 jongen

Flanders Collection heeft momenteel afdelingen in Liedekerke en Affligem. Omdat er geen uitbreiding op deze locaties mogelijk is, werd op zoek gegaan naar een nieuwe plek waar alles gecentraliseerd wordt. Op één van de locaties verblijven 160 à 170 koppels duiven en vinden acht kweekrondes per jaar plaats, goed voor jaarlijks 1.500 jongen. Op een andere locatie bevinden zich voornamelijk vliegduiven en op de laatste locatie bevinden zich ongeveer achthonderd duiven. 

De firma heeft nu 30 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de gemeente Asse. 

Radio 2

Meest gelezen