radio 2

Limburgse bedrijven tellen drie keer zoveel afwezige werknemers als in een normale periode

Op dit moment zijn 6 % van de Limburgse werknemers afwezig, vooral doordat ze ziek zijn of in quarantaine zitten door de omikronvariant. Daarmee kampen de bedrijven met drie keer zoveel zieken als normaal. Toch blijkt het ziekteverzuim momenteel minder erg dan verwacht. Zo blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Voka – KvK Limburg.

Op zich lijkt 6 procent afwezigen niet zoveel, maar gemiddeld zijn het er in normale tijden 2 procent. In de enquête van VOKA zeggen de ondenemingen dat de afwezigheden de bedrijfsactiviteiten met gemiddeld 4 % verminderen.

 Bijna 40 % van de Limburgse bedrijven heeft ondertussen een noodplan klaar of reeds geactiveerd. “Maar de omikronvariant slaat zoals voorspeld hard toe. Slechts 35% van de Limburgse ondernemingen verwacht de omzet te zien stijgen in het eerste kwartaal van 2022. Vorige maand lag dat nog tien procent hoger. Het is nu aan de overheid om ook haar verantwoordelijkheid te nemen en te komen met een nationaal noodplan dat uitgaat van het slechtste scenario”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

We hebben een nood-KB nodig dat de federale regering activeert wanneer de situatie nog verslechtert

Johann Leten, VOKA-Limburg

Noodplannen op bedrijfsniveau zorgen ervoor dat bedrijven kunnen blijven werken, maar VOKA wil dat de federale regering een nood-KB opstelt dat geactiveerd zou kunnen worden wanneer de situatie verder verslechtert. "Zo’n nood-KB geeft bedrijven de nodige flexibiliteit om acute personeelsuitval op te vangen”, meent Leten.

Weinig groei verwacht

Uit de enquête blijkt ook dat - na een sterk 2021 - de bedrijven dit kwartaal slechts een omzetgroei tussen 0 en 0,5 % verwachten. De groei wordt volgens VOKA belemmerd door de afwezigheden van medewerkers, de stijgende loonkosten en de aanhoudende leveringsproblemen van grondstoffen. Voor later dit jaar verwachten de bedrijven meer groei, al blijft de krapte op de arbeidsmarkt een probleem. Van de bedrijven die extra personeel willen aanwerven, geven 9 op de 10 aan dat ze erg moeilijk geschikte mensen kunnen vinden.

Meest gelezen