Radio 2

Limburgse exportbedrijven voerden in 2021 vijf procent meer uit dan het jaar voordien

2021 was, ondanks alles, een uitstekend jaar voor de Limburgse bedrijven die uitvoeren naar verre landen. Er is 5 procent meer geëxporteerd dan in 2020 en 2 procent meer dan in het recordjaar 2019. 

"Dat onze exportbedrijven het ook vorig jaar goed hebben gedaan, is geen toeval", zegt Cathérine Dreesen van VOKA-Limburg. "Ze zijn ervoor blijven gaan, ondanks de coronapandemie. Ik zou zelfs durven stellen dat onze Westeuropese distributiecentra aan belang gewonnen hebben. En daarnaast zijn onze bedrijven, ook onze KMO's, zich blijven richten op export en hebben ze gedifferentieerd in hun klantenportefeuille."

Top 3 van exportlanden

"De top 3 van exportlanden blijft dezelfde", gaat Dreesen verder. "Op 1 staat Turkije, gevolgd door China en Rusland. Die top 3 wijkt niet echt af van de top 3 van vorig jaar en is gebaseerd op de certificaten van oorsprong die wij bij VOKA afleveren."

Voor verre export moeten we altijd aan de top blijven wat kennis en kunde betreft

Max Bijnens, By-Cast

Een van de Limburgse exportbedrijven die het in 2021 opvallend goed deden, is By-Cast uit Tessenderlo, een bedrijf dat gietijzeren warmtewisselaars maakt voor de petrochemische industrie. Het bedrijf werkte de afgelopen vijf jaar uitsluitend voor het buitenland, met landen zoals de VS, Egypte, Koeweit en India. "Het blijft wel een bikkelharde strijd", zegt Max Bijnens van By-Cast. "Voor de verre export moeten we aan de top blijven wat kennis en kunde betreft. Dat is zeker een uitdaging als je weet dat in landen als India het aantal ingenieurs toeneemt en dat die ook heel onderlegd zijn. Daarmee concurreren blijft een continue uitdaging", besluit Bijnens. 

Radio 2

Meest gelezen