Centra voor leerlingenbegeleiding willen versoepeling quarantainebeleid: "Niet ziek? Gewoon naar school"

De vrije centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) willen een soepeler quarantainebeleid voor de scholen nu het aantal coronabesmettingen daar hand over hand toeneemt, en steeds meer klassen tijdelijk moeten sluiten. "Zij die niet ziek zijn of niet positief testten, moeten gewoon allemaal naar school kunnen," vindt Stefan Grielens van het Vrij CLB Netwerk. Hij zegt dat de situatie nog nauwelijks werkbaar is en noemt ze "nefast" voor de werking van het onderwijs. Zijn oproep krijgt navolging bij de koepel van het gemeenschapsonderwijs, maar de politieke wereld is verdeeld. 

De scholen zijn nog maar anderhalve week opnieuw open, maar meer en meer klassen moeten alweer in quarantaine. Scholen gaan soms dicht en schakelen over op afstandsonderwijs. Omdat omikron zo snel oprukt, wordt het steeds moeilijker om nog normaal te kunnen blijven werken. In de middelbare scholen ligt het aantal besmettingen tot vier keer zo hoog als tijdens de piek van de vorige coronagolf. 

Heel wat leerlingen zitten daardoor thuis, met of zonder symptomen. Want ook na risicocontacten moeten leerlingen vaak in quarantaine, afhankelijk van hun vaccinatiestatus. Ook voor leerkrachten wordt het steeds moeilijker om het te kunnen bolwerken. Collega's vallen uit, en degenen die moeten werken moeten de spreidstand maken tussen online onderwijs geven en leerlingen ontvangen in de klas. De toestand wordt steeds chaotischer. 

"De kinderen hebben het er erg zwaar mee, ze willen graag naar school komen", zegt Leen Reynaerts, leerkracht Moderne Talen van "Stroom" in Leuven ("Het journaal" 19/01/22):

Videospeler inladen...

Men is soms meer bezig met te beslissen wie in quarantaine moet en wie niet, dan met organisatie van onderwijs

Stefan Grielens van de Vrije CLB's

Stefan Grielens van het Vrij CLB Netwerk vindt de situatie niet langer houdbaar en vindt dat scholen de huidige maatregelen moeten loslaten. "Op dit moment zijn er heel veel kinderen besmet en dat betekent natuurlijk ook dat er snel klassen in quarantaine worden geplaatst. Men is nu soms meer bezig met te beslissen wie er in quarantaine moet en wie niet, dan dat men bezig is met de organisatie van het onderwijs. Dat is een grote bezorgdheid." 

De situatie zoals ze nu is, noemt hij nefast. "Mensen zijn soms meer bezig met te tellen of er vier leerlingen in quarantaine moeten, dan om te checken of er voldoende CO₂-meters zijn." 

Op het moment dat het virus sterk circuleert, heeft contact tracing nog weinig zin, vindt Grielens nog. 

Stefan Grielens was te gast in "De ochtend": beluister hier het volledige gesprek.

Pleidooi voor eenvoud

Het is dan ook eenvoudig, zegt Grielens: alle scholieren die ziek zijn of symptomen hebben en positief blijken, blijven thuis. Maar alle andere anderen moeten naar school kunnen, risicocontact of niet. "Want met deze viruscirculatie heeft bijna iedereen een risicocontact gehad." 

"We zijn op dit moment aanbeland op een punt waarop je moet zeggen: als je niet ziek bent, dan ga je naar school. Als je ziek bent en je bent besmet, blijf je uiteraard thuis. Maar al de anderen die naar school kunnen gaan, laat die aub naar school gaan. (...) Maatregelen kunnen soms contraproductief zijn. Laten we op tijd knopen doorhakken vooraleer alle scholen dicht zijn", aldus nog Grielens. 

Laten we op tijd knopen doorhakken vooraleer alle scholen dicht zijn

Stefan Grielens van de Vrije CLB's

Grielens benadrukt dat we daarom niet alle maatregelen moeten loslaten, en moeten blijven inzetten op preventie: de klassieke maatregelen zoals mondmaskers, afstand houden, werken in bubbels, een goede ventilatie enz. moeten uiteraard blijven gelden. 

Maar voor de rest moet het soepeler, vertelde hij in "De ochtend": "Via de manier waarop we vandaag met quarantaines omgaan, houden we eigenlijk geen besmettingen meer tegen. Het systeem is inefficiënt. Ofwel laten we het los, ofwel moeten we andere maatregelen nemen." 

Grielens krijgt steun van de koepel van het gemeenschapsonderwijs. Topman Koen Pelleriaux denkt dat "het onmogelijk is om op deze manier verder te werken. Klassen gaan open, klassen gaan dicht." We moeten ergens kiezen, zegt hij: ofwel een soepeler quarantainebeleid, ofwel, als dat te gevaarlijk wordt geacht, een strenger beleid in de hele maatschappij.  

Als het mogelijk is om de CLB-regel veralgemeend in te voeren, willen we dat ook

Lieven Boeve (Katholiek Onderwijs Vlaanderen)

"Wij vinden dat dit een piste is die zeker ook grondig moet worden onderzocht", reageert Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen in "De afspraak". "Het is of dát of binnen de 14 dagen een veel grotere mate van sluiting van scholen."

Boeve houdt een slag om de arm. "Als het mogelijk is om de CLB-regel veralgemeend in te voeren, willen we dat ook."

Lieven Boeve had het in "De afspraak" over de gevolgen van de quarantaineregels in het onderwijs.

Videospeler inladen...

Vandenbroucke: "Niet om de 3 dagen regels veranderen"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is niet geneigd om meteen op de dringende oproep in te gaan. "Het is niet de bedoeling om bijna om de drie dagen de regels te veranderen. Ik overdrijf misschien een beetje, maar ik vind het niet goed dat men voortdurend de regels wil aanpassen. We zouden voor de ouders duidelijke, heldere en blijvende regels moeten hebben. Ik reageer dus voorzichtig. Maar als je me vraagt: "Spreken we erover?" Ja, natuurlijk. Willen we erover nadenken? Ja, natuurlijk." 

Vandenbroucke benadrukt nog dat de leerlingen niet in quarantaine moeten als ze dubbel gevaccineerd zijn. Hij benadrukte ook nog eens het grote belang van ventilatie en roept alle scholen op om voldoende CO₂-meters te installeren.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zegt voor meer eenvoud te pleiten ("Het journaal" 19/01/22):

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is het voorstel van de CLB's wel genegen. "We willen zo maximaal en zo veilig mogelijk zo veel mogelijk scholen openhouden. Ik pleit voor meer eenvoud. Als kinderen symptomen hebben, laat ze testen, en als ze positief zijn blijven ze thuis (of als ze ziek zijn, red.). Da's evident. Maar beperk voor de rest de regels die je oplegt aan CLB's en aan scholen." 

Weyts vraagt meer ruimte voor CLB's om zelf te kunnen beslissen wanneer een klas dicht moet. Volgende week zitten de ministers opnieuw samen en kan de vraag van de CLB's bekeken worden.    

Vandenbroucke sprak over het onderwijs, de coronabarometer en andere discussiepunten in "De ochtend", beluister hier het volledige gesprek.  

Nicolas Maeterlinck

Christelijke onderwijsvakbond is tegen

De christelijke onderwijsvakbond COC vindt het geen goed idee om de regels opnieuw te veranderen. Secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van de COC vindt het vreemd dat de CLB's een pleidooi voor versoepelingen houden "nu we nog maar aan de ondergrens van de prognoses voor besmettingen zitten. Die gingen van 30.000 tot 125.000 per dag, en vandaag zitten we aan 28.000." 

Van Kerkhoven pleit voor stabiliteit. "Men had een totaalplan gemaakt en de moeilijke oefening gemaakt tussen versoepelingen zoeken en voldoende preventieve maatregelen nemen. Ik heb de indruk dat met dit voorstel de balans uit evenwicht komt." Hij wijst op het belang van de lesgevers: "Ook zij willen op een veilige manier kunnen werken (zonder te veel risico om zelf besmet te raken, red.)" 

Beluister hier het volledige gesprek uit "De ochtend":

archieffoto

Meest gelezen