Voka Mechelen-Kempen

Ondanks corona, vorig jaar toch recordaantal nieuwe bedrijven opgestart in regio Mechelen-Kempen

Uit onderzoek van de Voka-kamer blijkt dat er vorig jaar 8.500 nieuwe ondernemingen zijn opgestart in de regio Mechelen-Kempen. Dat is een absoluut record. En des te opmerkelijker omdat het in volle coronatijd gebeurde. Het gaat vooral om bedrijven die gelinkt zijn aan de bouw- en de IT-sector.

Vorig jaar kwamen er in de regio Mechelen-Kempen 8.500 nieuwe bedrijven bij. Het hoogste aantal ooit en dat is des te opvallender, omdat 2021 in volle coronatijd viel.

"De eerste en tweede lockdown hebben mensen doen nadenken of ze op professioneel vlak geen andere weg willen inslaan en op eigen benen willen staan. Maar ze moeten nog durven springen natuurlijk. Positief is dat de ondernemers er ook goed voorbereid aan beginnen", zegt Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen.

Extra jobs

"De nieuwe ondernemingen zorgen voor extra jobs. In vijf jaar tijd zijn er 7.800 jobs bij gecreëerd en dat is goed voor de economie en de welvaart in de regio. De eenmanszaak van vandaag, kan de KMO van morgen zijn en misschien wel de multinational van overmorgen. Het is goed dat er zoveel potentieel in onze regio aanwezig is."

"De starters zijn ook goed voorbereid want 7 op 10 ondernemingen die 5 jaar geleden zijn opgestart, zijn vandaag nog actief en dat is een zeer positief resultaat. Beter dan het Vlaamse gemiddelde dat op 66 procent ligt", zegt Brillouet.

IT- en bouwsector

"Bij de startende bedrijven zien we vooral ondernemingen die gelinkt zijn aan de bouwsector, die is heel aanwezig in de regio. Maar ook in de IT-sector zien we veel nieuwe starters omdat je daar niet zoveel kapitaal voor nodig hebt om te beginnen, maar ook in andere dienstensectoren zijn er starters", besluit Brillouet van Voka Mechelen-Kempen.

Meest gelezen