Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ook British Airways annuleert VS-vluchten uit vrees voor chaos door 5G-uitrol

Luchtvaartmaatschappij British Airways schrapt ook vluchten naar de Verenigde Staten uit vrees voor chaos als gevolg van de uitrol van 5G-netwerken in de buurt van sommige Amerikaanse luchthavens. Het gaat om een handvol vluchten van Heathrow naar Boston, Chicago, Los Angeles, New York en San Francisco. Eerder namen onder andere ook Emirates en Air India een soortgelijke beslissing.

De luchtvaartmaatschappijen vrezen dat de activering van het 5G-netwerk de navigatiesystemen van vliegtuigen zal verstoren. Vooral Boeings van het type 777 zouden een risico lopen. In sommige delen van de VS is de invoering van de technologie opgeschort, maar elders gaan de plannen wel door en wordt de activering vandaag uitgevoerd.

Veiligheid is hoogste prioriteit

British Airways zei in een verklaring dat veiligheid de hoogste prioriteit blijft. "We houden de situatie in de VS nauwlettend in de gaten en blijven ons vluchtschema de komende uren herzien", klinkt het. "Klanten zullen zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in hun vluchtplannen", zei de luchtvaartmaatschappij nog.

Voor sommige vluchten, die met Boeings 777 gepland waren, worden nu andere, grotere vliegtuigen ingezet zoals de Airbus A380 om ervoor te zorgen dat mensen toch op hun bestemming geraken. 

We houden de situatie in de VS nauwlettend in de gaten en blijven ons vluchtschema de komende uren herzien

British Airways

Naast British Airways en Emirates schrapten onder andere ook Air India, ANA, Japan Airlines en Korean Air al vluchten. 

Geen probleem in Europa en VK

De bezorgdheid over 5G in de VS gaat vooral over de mogelijke impact van de technologie op de hoogtemeters, die worden gebruikt bij het landen.

In Europa en het Verenigd Koninkrijk levert de uitrol geen problemen op omdat voor 5G een andere frequentie is gekozen en de buffer tussen de twee banden er voldoende groot is.

Meest gelezen