Sint-Niklaas past mobilteitsplan aan na kritiek, straks extra gemeenteraad op vraag oppositie

Sint-Niklaas wil wijzigingen doorvoeren aan het mobiliteitsplan na kritiek van bewoners en oppositie. "We wachten met boetes en laten meer mensen door de knip rijden", zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). De maatregelen liggen voor op een extra gemeenteraad die de oppositie heeft samengeroepen. 

In Sint-Niklaas is er discussie over het nieuwe mobiliteitsplan dat er sinds kort van kracht is. Onder meer twee verkeersfilters die het doorgaand verkeer moeten weren in de Priesteragie- en de Don Boscowijk, zorgen voor tegenstand. Waar de filters staan, mogen enkel mensen met een vergunning nog doorrijden, anderen moeten omrijden via de stadsring. Uit protest tegen die maatregel zijn enkele Sint-Niklazenaren een petitie gestart die meer dan 2.000 handtekeningen telt. Ook de politiek is niet onverdeeld gelukkig. Oppositiepartijen Vooruit, CD&V en Vlaams Belang lieten een extra gemeenteraad samenroepen over de kwestie. De meerderheid lanceert nu al, voor de eigenlijke zitting, enkele aanpassingen.

We willen constant evalueren en overleggen

Lieven Dehandschutter, burgemeester Sint-Niklaas

Een eerste aanpassing die de meerderheid (N-VA, Groen, Open VLD) voorstelt, is het aantal vergunningen uitbreiden. Dat betekent dat bewoners van straten rond de knip die nu geen toestemming hebben om door te rijden, die makkelijker zullen krijgen. Dat was ook vorige week al een eerste keer gebeurd. Daarnaast belooft Sint-Niklaas ook om nog tot april geen boetes uit te schrijven aan overtreders. Tot dan geldt een zogenaamde gedoogperiode om mensen te laten wennen aan de nieuwe situatie. "We gaan na drie maanden alles ook grondig evalueren en ook bijsturen als dat nodig blijkt", zegt Dehandschutter bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Wat met de Grote Markt?

Niet alleen de verkeersfilters zorgen voor discussie, ook de mobiliteitswijzigingen aan de Grote Markt roepen vragen op. De stad gaat daar deels op in door maatregelen aan te kondigen die de aanpassingen er vlotter moeten doen verlopen. Sint-Niklaas wil vanaf 2024 maar 1 ingang meer voorzien voor de grote ondergrondse parkeergarage onder de Grote Markt. Ze voorziet ook daar een knip om de circulatie van het verkeer aan te passen. Maar, de oppositiepartijen vragen toch twee ingangen. Onder meer dat ligt vanavond voor op de extra gemeenteraad. 

Toch nog andere aanpassingen?

De meerderheidspartijen in het stadsbestuur van Sint-Niklaas lopen met de aankondigingen vooruit op de extra zitting van de gemeenteraad. Maar het lijkt erg waarschijnlijk dat de voorstellen ook goedgekeurd zullen raken. Of de oppositie gehoor zal krijgen, is nog onzeker. Al belooft burgemeester Dehandschutter wel naar constructieve oplossingen te willen zoeken met alle partners.

kasto80

Meest gelezen