radio 2

Eerste permanent werk van Kunst aan de Maas komt in Lanaken: levensboom met verwijzingen naar het landschap

De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion gaat het eerste permanente werk voor Kunst aan de Maas in Limburg maken. Dat wordt een levenboom, met voorwerpen en dieren die verwijzen naar de typische omgeving. Het werk komt in het Lanakens gehucht Herbricht, een symbolische plek omdat daar in het verleden geregeld zware overstromingen waren. 

Na de projecten in Haspengouw en de bipool Hasselt-Genk is 'Kunst aan de Maas' het derde kunstproject in de open ruimte in Limburg. Het eerste permanente werk in de reeks zal gemaakt worden door Mark Dion, een Amerikaanse kunstenaar die werkt rond ecologische vraagstukken en de perceptie van de natuur. 

In Lanaken zal Dion een indrukwekkende sculptuur van zo'n 8 meter hoog maken. Het gaat om 'Tree of life', een levensboom met voorwerpen en dieren uit de omgeving zoals de bever en het Konikpaard. Maar hij verwerkte er ook de mosasaurus in, die kwam vroeger voor in de Maasvallei. 

(Lees verder onder de foto.)

Dana Sherwoord

De levensboom komt niet toevallig in Herbricht. Dat gehucht werd in het verleden geregeld geteisterd door zware overstromingen. "Ook tijdens de watersnood van afgelopen zomer was het letterlijk een vluchtplaats voor de dieren, dat maakt Dion’s 'Tree of life' des te symbolischer", klinkt het.  (Lees verder onder de foto.)

Ben Creemers

Intussen werkt kunstenaar Benjamin Verdonck aan een tijdelijke installatie in de kapel van Boyen (Dilsen-Stokkem). Al wandelend verzamelt hij voorwerpen die iets vertellen over de Maasvallei. Het gaat bijvoorbeeld om stenen of verloren voorwerpen, hij maakt er een soort relieken van. Die toont hij nu in de kapel van Boyen, maar later ook in andere kapelletjes in het Maasland.  

Ben Creemers

Meest gelezen