rico ploeg

"Pano" ontdekt salmonella in kippenworst: hoe verwerkt vlees de regels omzeilt en Belgische boeren bedreigt

In een kippenworst die als diepvriesproduct verkocht werd door Aldi zit een salmonellabacterie waar de mens ziek van kan worden. Dat blijkt uit stalen die "Pano" liet testen. Net dat verwerkte vlees moet niet voldoen aan nieuwe regels voor kippenvlees die supermarkten vanaf 2026 invoeren. Uiteindelijk is de Belgische pluimveesector de dupe. 

"Salmonella": bij het woord denken we aan rauw vlees, buikkrampen en diarree. Salmonella is een bacterie die leeft in de darmen van varkens en pluimvee. Bedrijven nemen strenge hygiënemaatregelen, maar toch is salmonella aanwezig in één op de 25 Belgische kippenstallen en krijgen elk jaar ongeveer 3000 Belgen een voedselvergiftiging door de bacterie. 

Hoe groot is de kans nu om een stukje gevogeltevlees te kopen dat besmet is? Voor een "Pano"-reportage over de pluimveesector die vanavond te zien is, deden we de test. De redactie nam contact op met twee labo's, en liet er in totaal 27 stalen onderzoeken. Het gaat om een breed assortiment: diepvriesvlees, gewone kipfilets en verwerkt vlees. Sommige van die producten waren eerder al eens teruggeroepen door het voedselagentschap FAVV. 

Wat blijkt? Een kippenworst uit het diepvriesassortiment van Aldi, bevat een salmonella-bacterie van het type Enteritidis, dat erg ziekmakend is voor de mens. In Europese voedselwetgeving is dat type bekend als een "te bestrijden type" salmonella. Het product werd eerder al eens teruggeroepen in 2020 en in 2021, maar ook al gaat dit om een nieuwe lading (een nieuw "lot") kippen, blijkbaar is de kippenworst nog steeds niet in orde. De worst bevat kippenvlees dat gekweekt en geslacht is in Polen, en verwerkt werd in België. 

Alle loten van het betrokken product zijn uit de rekken gehaald

Aldi

"Alle loten van het betrokken product zijn uit de rekken gehaald", laat Aldi weten in een schriftelijke reactie. "De samenwerking met Chicken Masters (het verwerkende vleesbedrijf, red.) is opgeschort in afwachting van verder intern onderzoek. Aldi zegt het "allergrootste belang te hechten aan voedselveiligheid en de kwaliteit van onze producten". "Ondanks onze regelmatige controles is het betrokken product, buiten onze wil om, in onze winkelrekken beland", klinkt het. De besmetting werd ook opnieuw doorgegeven aan het FAVV, dat het product opnieuw terugriep. 

Hoe ziek word je van salmonella? 

Salmonellabacterieën sterven meestal wanneer vlees voldoende wordt gebakken, maar kan bijvoorbeeld wel aan messen blijven kleven die je gebruikt om het vlees te snijden. Symptomen als buikkramp, diarree en hoofdpijn kunnen dan tot drie dagen nadien opkomen, en blijven soms een hele week duren. Water drinken is de beste remedie om uitdroging te vermijden. Kwetsbare personen krijgen soms ook een behandeling met antibiotica, al kan dat de bacterie resistent maken.

De betere kip

Vorige zomer kondigden grote supermarktketens (waaronder Aldi, Colruyt, Delhaize en Lidl) nog aan dat ze vanaf 2026 strengere regels zullen gebruiken voor hun kippenvlees. Ze zullen enkel kippenvlees  verkopen dat voldoet aan de zogenoemde "better chicken commitment". Dat is een strengere maatstaf die meer rekening zou houden met het welzijn van de kippen. Ook dierenwelzijnsorganisatie Gaia steunt het initiatief. 

Alleen vertelden de supermarkten er niet bij dat verwerkt kippenvlees, zoals in een kippenworst, niét onder die regel zal vallen. Net dat verwerkte vlees, dat vaak buitenlands kippenvlees bevat, lijkt in België dus de regels te omzeilen. 

Wat is die "better chicken commitment"? 

  • De Belgische vleeskippen zullen iets meer ruimte krijgen. In de sector wordt dat uitgedrukt in kilogram kip per vierkante meter. Nu kweekt men 42kg/m², ongeveer 21 kuikens per vierkante meter. Bij de nieuwe "better chicken"-maatstaf daalt dat naar 30kg/m², ongeveer 12 kuikens per vierkante meter. 
  • Er wordt gewerkt met rassen die trager groeien en dus iets langer zullen leven: zeven weken in plaats van zes weken. 
  • De dieren krijgen natuurlijk licht, een zitstok en strobalen. Dat moet hun natuurlijk gedrag stimuleren. De kippen blijven nog steeds hun hele leven in de stal. 
  • Sommige supermarkten, zoals Colruyt, gaan nog een stap verder en willen dat de kuikens ook geboren worden in de stal zelf. Dat bespaart hen de stressvolle verplaatsing van de broederij naar de pluimveehouder.

"Maar dat hele proces vraagt meer arbeid en brengt dus extra kosten mee", zegt boer Danny Collier uit Alveringem. Hij experimenteert al een tijd met kuikens die geboren worden in de stal zelf. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat: 

Videospeler inladen...

Volgens Gaia, die mee aan de kar trok voor de "better chicken commitment", komt dit neer op "consumentenbedrog". "Supermarkten willen afstappen van de plofkip, maar doen dat niet voor verwerkt vlees, zoals een kippenworst. Dat vinden wij jammer, en ook consumentenbedrog", zegt directrice Ann De Greef. "Supermarkten voldoen eigenlijk niet aan de 'better chicken commitment', want die tekst gaat expliciet ook over verwerkt kippenvlees.  

Supermarkten voldoen niet aan de 'better chicken commitment', want die tekst gaat expliciet ook over verwerkt kippenvlees

Ann De Greef, directrice Gaia

Aldi is niet de enige supermarkt die verwerkt vlees buiten beschouwing laat. Ook Colruyt past de nieuwe regels enkel toe op verse kip en diepvrieskip. "Hoe we de verwerkte producten gaan aanpakken, moeten we stap voor stap bekijken. Daar kunnen we vandaag geen uitspraak over doen", zegt Geert Hanssens, aankoopmanager van Colruyt. 

Hoe we de verwerkte producten gaan aanpakken, moeten we stap voor stap bekijken. Daar kunnen we vandaag geen uitspraak over doen

Geert Hanssens, aankoopmanager bij Colruyt

Buitenlands vlees

Het is bovendien mogelijk niet toevallig dat we de salmonella vinden bij de kip die in het buitenland werd gekweekt en geslacht. Meer specifiek zijn er al langer alarmbellen over salmonella in kippenvlees uit Polen. De Europese Commissie bevestigde deze zomer nog dat de meldingen van besmettingen daar "disproportioneel hoog" liggen. 

In 2019 werd een Europese audit uitgevoerd bij kippenbedrijven in Polen. Daaruit bleek dat 2 van de 8 gecontroleerde bedrijven niet in orde waren op vlak van hygiëne of infrastructuur. In een van de bedrijven was er een waterlek in het plafond dat op het vlees drupte. De lage bezetting en vergoeding voor controleurs zorgen ervoor dat de Europese voedselwetgeving niet genoeg wordt afgedwongen in Polen, staat in het rapport. 

Als je vlees koopt, koop je dus best vlees van Belgische oorsprong

Nadia Everaert, experte pluimvee KU Leuven

"Bij het Belgisch vlees weet je dat er in elke ronde van een pluimveehouder wordt gecontroleerd op salmonella", zegt professor Nadia Everaert, experte pluimvee bij de KU Leuven. "Bij verwerkt vlees is er een groter risico dat er bij de verwerking nog een besmetting optreedt. Er zijn ook landen met een hogere besmettingsgraad. Als je vlees koopt, koop je dus best vlees van Belgische oorsprong", adviseert zij. 

Hoe kan je weten of vlees uit het buitenland komt? 

Bij vers vlees moet de herkomst altijd vermeld worden op de verpakking van het product. Dat is niet verplicht bij verwerkt vlees. Sommige supermarkten doen dat toch om transparant te zijn. Zo werkt Aldi met een QR-code bij producten die meer dan 3 procent verwerkt vlees bevatten, een zogenoemde "ATC"-code. Die kan je scannen om informatie te krijgen over de herkomst van het vlees. 

Alleen bleek de ATC-code op de kippenworst die door ons werd getest foute informatie te bevatten: het vlees zou volgens de code uit Litouwen komen, maar bleek afkomstig uit Polen.  "Aldi tilt hier zwaar aan en analyseert grondig alle ATC-codes uit zijn volledig assortiment om deze situatie in de toekomst te vermijden", laat de supermarkt weten.

De Belgische boer

Het eindresultaat is dat de Belgische pluimveesector de dupe dreigt te worden. Nu krijgen boeren zo'n 90 cent per kilogram "levende kip". Door de omschakeling naar de "better chicken commitment" zullen boeren zo'n 20 procent meer moeten aanrekenen, berekende pluimvee-econoom Peter van Horne van de Wageningen Universiteit. 

En om die prijs draait het natuurlijk allemaal. Colruyt geeft alvast aan dat ze ook in de toekomst de laagste prijs blijven hanteren in vergelijking met andere supermarkten, ook bij deze kip met een hoger dierenwelzijn. Belgische producenten van kippenvlees, maar ook slachthuizen, dreigen door de strengere regels van de "better chicken commitment" dan ook minder competitief te worden in vergelijking met het verwerkte vlees dat wordt geïmporteerd uit het buitenland. 

Tot slot is het maar de vraag of de nieuwe regels vanaf 2026 het leven van de Belgische vleeskip drastisch zullen veranderen. In Nederland gaat men al een stap verder dan de Belgische "better chicken"-norm. Veel supermarkten willen er vanaf volgend jaar enkel kip verkopen die buiten mag lopen en aan een nog lagere bezetting wordt gekweekt. 

Hoe ging "Pano" precies te werk? 

"Pano" liet in totaal 27 stalen testen bij twee labo's. 17 stalen werden onderzocht in een laboratorium van Sciensano, dat we ook kennen van de coronaberichtgeving. Daarnaast werden 10 stalen getest in een labo van dierengezondheidszorg (DGZ). Zoals dit artikel uitlegt, bleek één van de producten positief: de kippenworst die we kochten in de supermarkt Aldi. Dat product werd zowel getest door Sciensano als door DGZ. Beide labo's bevestigden de besmetting met salmonella.  

Bekijk hier de volledige Pano-reportage "Goedkoopste kip"

Videospeler inladen...

Meest gelezen