Marco Borsato's wassen evenbeeld verdwijnt bij Madame Tussauds in Amsterdam

Wassen beeld verdwijnt, muziek tijdelijk gebannen: zo reageert cultuurwereld op verhalen rond Ali B. en Marco Borsato

Het regent reacties in de cultuurwereld, op de verhalen over grensoverschrijdend gedrag door "Voice"-coaches Ali B. en Marco Borsato. Verschillende radiozenders beslissen om hun muziek voorlopig niet meer te draaien, en Borsato's wassen beeld verdwijnt bij Madame Tussauds Amsterdam. Ook de radiozenders Qmusic en Joe zullen voorlopig geen muziek meer van Borsato draaien. De VRT bant de muziek van Borsato niet, maar de aflevering van "Het huis" over de Nederlandse artiest verdwijnt wel van VRT NU.

Onder meer de zenders NPO Radio 1 en NPO Radio 2 zullen de muziek van zowel Ali B. en Borsato niet meer draaien. FunX en NPO3FM draaiden hun nummers sowieso al niet meer. Ook de radiozenders van Talpa, het bedrijf van "The Voice"-bedenker John de Mol draait beide artiesten even niet meer op zenders als 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, 100% NL en Slam. Qmusic Nederland zal hun muziek ook niet meer spelen.

In ons land heeft DPG Media beslist om Borsato's nummers voorlopig niet meer te draaien op radiozenders Qmusic en Joe. "We begrijpen dat de recente berichtgeving rond Marco Borsato heel wat ophef veroorzaakt en ook sterk leeft bij onze luisteraars in Vlaanderen. Het is aan het gerecht in Nederland om zich te buigen over de schuldvraag. Om de sereniteit in dit complexe dossier op te zoeken, hebben de radiozenders van DPG Media beslist om de muziek van Marco Borsato voorlopig niet meer te draaien", zo laat het bedrijf weten in een schriftelijke reactie.

De VRT schrapt de muziek van Borsato niet. "Zijn muziek kan nog gedraaid worden, maar als we dat doen, dan geven we de actuele context mee. We maken een onderscheid tussen de artiest en zijn werk", zegt een woordvoerder van de openbare omroep. "Zolang het werk op zich maar niet aanzet tot onderdrukking, haat en geweld."

“De VRT maakt wel een verschil tussen de nummers van de artiest Marco Borsato, en het persoonlijk portret van de man in een recente aflevering van "Het huis". Door de ernst van de beschuldigingen biedt de VRT die aflevering op dit moment niet digitaal aan", aldus de openbare omroep.

Tegen zowel Marco Borsato als Ali B. loopt een gerechtelijk onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de uitzending van BOOS kwam een ex-kandidate van "The voice of Holland" aan het woord, die een aangifte gedaan heeft van verkrachting tegen Ali B. Ook een andere vrouw deed intussen aangifte tegen de rapper. 

Over ex-coach in "The voice" Marco Borsato werd gezegd dat hij minderjarige kandidaten van "The voice kids" zou hebben betast. Ook tegen hem zijn zeker twee aangiftes ingediend. 

Een andere - bijzonder zichtbare - ingreep gebeurt in het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam. "Vanwege de maatschappelijke impact van de documentaire hebben we besloten om het beeld van Marco Borsato voorlopig niet meer tentoon te stellen", zegt Madame Tussauds-directeur Quinten Luykx aan de Nederlandse openbare omroep NOS. Het museum wacht het onderzoek af, voor ze beslissen of Borsato's beeld nog terugkeert of niet. 

Ook Ali B. had een tijdlang een wassen beeld in het museum, maar dat maakt al "een jaar of vijf of zeven" geen deel meer uit van de collectie, laat het museum nog weten. Beelden die definitief uit de collectie van Madame Tussauds verdwijnen, worden trouwens vernietigd. 

Uitgever Maven Publishing haalt het boek "De Ali B-methode" van Ali B. uit de rekken. "Vanwege de ernstige beschuldigingen leggen we de verkoop van De Ali B-methode per direct stil", klinkt het. Boekhandels zullen het boek niet meer kunnen bestellen en kunnen de boeken die ze nog op voorraad hebben terugsturen. 

"We werken hard aan een actieplan voor Vlaanderen om dergelijke dingen die niet door de beugel kunnen, aan te pakken", zegt Vlaams minister voor Media Benjamin Dalle in een interview met onze politiek verslaggever Bart Verhulst:

Videospeler inladen...

VTM schrapt uitzending met Borsato

Gisteren heeft VTM laten weten dat het volgende week dinsdag de aflevering schrapt van het programma “Sergio over de grens” met Marco Borsato. Dat meldt HLN en wordt aan Belga bevestigd door VTM. In die reeks trekt Herman met andere bekende gezichten op culinaire roadtrip in het buitenland.

"We begrijpen dat de recente berichtgeving rond Marco Borsato heel wat ophef veroorzaakt", meldt VTM in een reactie. "Het is op dit moment aan het gerecht in Nederland om zich te buigen over de schuldvraag.”

“Als familiezender vinden we het belangrijk om de sereniteit in dit complexe verhaal op te zoeken. Daarom kiezen we ervoor om de aflevering van “Sergio over de grens” waarin Marco Borsato te zien is, volgende week niet uit te zenden." De aflevering zal op dinsdag 25 januari vervangen worden door de uitzending met Axel Daeseleire.

Meest gelezen