VRT

Eén maakt intieme docu over busramp in Sierre: "Ik wilde iets tastbaars maken voor overleden vriend"

Vanaf 2 februari kan je op Eén kijken naar "Niets gaat over", een intieme documentairereeks over het leven na het tragische busonval in het Zwitserse Sierre. Op 13 maart 2022 is het precies 10 jaar geleden dat ons land wakker werd met het verschrikkelijke nieuws. In totaal kwamen 28 mensen onder wie 22 kinderen om het leven.

De meeste dodelijke slachtoffers - 22 leerlingen en vier begeleiders - kwamen uit basisschool Het Stekske in Lommel-Kolonie en de Sint-Lambertusschool in Heverlee. Daarnaast kwamen ook de twee buschauffeurs om het leven. In de zesdelige tv-reeks gaan journalist Lieven Van Gils en Thuis-actrice Katrien De Ruysscher op bezoek bij ouders, zussen en broers van de slachtoffers en praten ze met kinderen die destijds gewond raakten. Allebei voelen ze zich nauw betrokken bij de ramp. Katrien kwam kort na het fatale busongeluk in Lommel-Kolonie wonen en Lieven was een goede vriend van meester Frank uit Heverlee, één van de overleden begeleiders.

Ik heb getwijfeld over we hier wel een tv-programma over moesten maken. Maar het is iets heel waardevols geworden.

Lieven Van Gils, tv-maker

"Wij voetbalden elke week samen en Frank was één van onze voetbalmaten. We organiseren nog elk jaar een Frank-dag. Dan rijden we samen naar de begraafplaats in Heverlee, doen we een fietstocht en halen we daarna herinneringen op bij een pintje en een barbecue", vertelt Lieven Van Gils aan Radio 2 Vlaams-Brabant. Maar los daarvan wilde hij graag een tastbaar aandenken maken aan zijn goede vriend. "Ik wilde eerst de zegen van zijn vrouw en kinderen en die zeiden "Doe maar, Lieven." (lees verder onder de foto)

Lieven Van Gils bezoekt de families van overleden slachtoffers.
VRT

De familie van Frank zal weliswaar niet te zien zijn in de tv-reeks. "Over zo'n groot verlies praten is enorm pijnlijk en de impact als je dat op de nationale televisie doet is des te groter", legt Lieven uit. "Maar nadien zijn we ook met allerlei andere betrokkenen gaan praten. We voelden dat veel mensen het net wél fijn vonden om daarover te praten. Iedereen zoekt zelf een weg om daarmee om te gaan. Die getuigenissen hebben we verzameld in de hoop dat ook andere mensen er iets aan zullen hebben." 

Lieven heeft een tijdje getwijfeld of hij wel een tv-reeks moest maken over de tragedie, geeft hij toe. "Maar de getuigenissen die we kregen waren zo sterk. Als ik nu zie wat we gemaakt hebben, denk ik dat het iets heel waardevols is geworden." (Lees verder onder de foto.)

Actrice Katrien De Ruysscher kwam kort na de ramp in Lommel-Kolonie wonen en maakte het verdriet van dichtbij mee.
VRT

Katrien De Ruysscher wil in de docu vooral het verhaal van de kinderen belichten. “Het is al zo vaak over het ongeval en de oorzaak van het ongeval gegaan, maar het is nog nooit over de kinderen zelf gegaan. Ik wil net een eerbetoon maken aan hen.”  De Ruysscher kon praten met broertjes en zusjes, ouders en de kinderen die het wel overleefden. “Sommige mensen wilden heel graag praten, door over onze kinderen te praten worden ze niet vergeten, zeggen ze. Maar er waren ook families die dat te pijnlijk vonden. Iedereen verwerkt verdriet op zijn manier."

Beluister hier het lange gesprek met Katrien De Ruysscher

Ook 10 jaar na de ramp staat de busramp in het geheugen van de inwoners gegrift. “Lommel-Kolonie is een klein gehucht, iedereen kent er iedereen, het verdriet zit daar echt in de straatstenen”, merkt De Ruysscher op. “Het is te veel leed voor zo’n kleine plek. En dat is tot op de dag van vandaag zo. Want het verliezen van een kind is het ergste wat iemand kan overkomen.” 

"Niets gaat over" is vanaf 2 februari elke woensdag te zien om 20.35 uur op Eén.

Meest gelezen