Copyright Jurgen Eeckhout-foto van leerkracht Ole

Gentse school stuurt mobiel team uit om anderstalige leerlingen te helpen bij afstandsonderwijs: "Soms werkt de wifi niet"

De OKAN-leerlingen van het VISO in Mariakerke, een middelbare school in het Gentse, volgen door corona afstandsonderwijs. Bij eventuele problemen zoals een wifiverbinding die niet goed werkt of cameraproblemen, komt een mobiel team van de school helpen. 

Ole en Veerle van de Gentse VISO-school zitten in een mobiel team dat langs de woningen van de OKAN-leerlingen gaat. Dat zijn anderstalige studenten die soms nog niet zo lang in ons land zijn. Die leerlingen zitten, zoals bij veel scholen het geval is, thuis door corona en krijgen afstandsonderwijs. Soms zijn er problemen en dan komen onder andere Ole en Veerle helpen. "Als leerlingen problemen hebben met de wifiverbinding, het inloggen, of er zijn andere problemen, dan gaan we bij hen thuis kijken welke oplossingen we kunnen aanbieden", legt Ole uit.

Copyright Jurgen Eeckhout-foto van leerkracht Ole

Er wordt eerst telefonisch geluisterd of een probleem op afstand kan opgelost worden. Indien niet, dan gaan Ole en Veerle ter plaatse. Ole heeft een bakfiets: "Altijd handig voor als er nog extra materiaal mee moet. Het kan ook met de gewone fiets of met de auto. Als het ver is, is de auto het gemakkelijkste, maar het liefste van al gebruik ik mijn gewone fiets." Ook zijn collega Veerle fietst het liefste naar de mensen in "nood", zegt hij: "Dat is het meest ecologische." 

Cameraproblemen en slechte wifiverbinding

De problemen zijn uiteenlopend, vertelt hij: "Deze ochtend waren er 2 zussen die nog geen Chromebook (nvdr goedkoper alternatief voor de duurdere laptops) hadden, dat is intussen opgelost. Maar ik heb gehoord dat de laptops wel werken, maar dat ze nog met een cameraprobleem zitten waardoor ze ons niet kunnen zien. En dan was er nog een vraag voor een gezin dat nog niet lang naar hier is verhuisd. Zij hebben een heel slechte wifiverbinding van een naburig netwerk. Voor de rest is er daar zelfs nog geen internet."

Met het mobiel team proberen ze alle leerlingen met dergelijke problemen te helpen: "Dat is onze belangrijkste opdracht", zegt Ole nog.

Wat is OKAN?

OKAN staat voor "Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers". De school heeft leerlingen van ongeveer 17 verschillende nationaliteiten. Een leerling (tussen 12 en 18 jaar) kan in een OKAN-klas stappen voor een jaar en de Nederlandse taal leren. Nadien kunnen zij integreren in het reguliere onderwijs.

kasto80

Meest gelezen