Rob Engelaar

"The voice"-bedenker John de Mol: "We moeten vrouwen zover krijgen dat ze meteen aan alarmbel trekken"

De Nederlandse mediamagnaat John de Mol heeft gereageerd op de beschuldigingen van wangedrag bij de talentenjacht "The voice of Holland". De Mol is de bedenker van het programma en was ook een lange tijd de producent. Hij zegt dat hij maar weet heeft van één geval en dat hij toen heeft ingegrepen. Hij roept vrouwen op om ongewenst gedrag te melden en spreekt tegen dat er een angstcultuur is achter de schermen van het programma.

John de Mol reageerde in het programma BOOS zelf, nadat hij de aflevering had mogen bekijken. De BOOS-redactie sprak met tientallen getuigen over wangedrag achter de schermen van "The voice of Holland". De redactie vroeg op 12 januari al een reactie van de verschillende partijen, maar John de Mol wou pas iets zeggen, nadat hij de uitzending gezien had.

De Mol zegt dat hij maar weet heeft van één klacht en dat was die tegen orkestleider Jeroen Rietbergen. Rietbergen maakte zelf al bekend dat hij door zijn werkgever op de vingers was getikt voor grensoverschrijdend seksueel gedrag. De orkestleider zou een kandidate lastiggevallen hebben met seksueel getinte Whatsapp-berichtjes. De kandidate stapte daarmee naar een van de kandidatenbegeleiders. 

"Ik heb Jeroen toen onmiddellijk naar mijn bureau laten komen", zegt De Mol. "Daar heb ik hem een halfuur alle hoeken van de kamer laten zien. En ik heb me moeten inhouden om hem niet plat op zijn bek te slaan. Als hij nog maar 1 letter zou appen, dan zou ik hem met kop en kont (sic.) eruit gooien."

De Mol hield het bij een waarschuwing en ontving daarna nooit meer klachten. Rietbergen was op dat moment de schoonbroer van John de Mol, maar volgens de mediamagnaat speelde dat geen rol in zijn beoordeling. Hij vindt ook niet dat Rietbergen een machtspositie had binnen het programma, omdat hij als bandleider niet kon beslissen welke kandidaat doorgaat en welke niet.

BEKIJK hier de volledig aflevering van "BOOS: this is the voice", het interview met John de Mol zit aan het einde:

Kandidatenbegeleiders

Volgens De Mol zijn er zowel binnen "The voice" als binnen zijn bedrijf Talpa voldoende mogelijkheden voor kandidaten en medewerkers om ongepast gedrag aan te kaarten. "Voor de deelnemers van "The voice" waren er altijd vier kandidatenbegeleiders die er voor het wel en wee van de kandidaten waren. Zij zouden de eerste personen zijn waarmee je dit zou bespreken."

Hij vindt ook niet dat er een angstcultuur heerst bij "The voice". "Dat is absoluut niet het geval", zegt hij. Hij begrijpt wel dat die vrouwen dat anders zien. "We moeten gaan praten met vrouwen en vragen wat er moet gebeuren om hen zover te krijgen dat ze direct aan de bel trekken als ze lastiggevallen worden", zegt hij. 

Als hij gevraagd wordt wat hij zou zeggen tegen de slachtoffers, zegt hij: "Mea culpa. Ik hoop dat het bij die mensen geen grote impact heeft op de rest van hun leven, dat ze het een plek kunnen geven. En dat ze vooral een voorbeeld moeten zijn in de toekomst. Als het hen ooit nog eens overkomt dat ze hopelijk geleerd hebben onmiddellijk aan de bel te trekken, onmiddellijk te melden, zodat de boosdoeners eerder aangepakt kunnen worden, waardoor ze het niet langer kunnen doen bij anderen."

Tegen de daders weet hij niet wat te zeggen. "Ben je ziek in je hoofd? Hoe haal je het in je hersens om dit te doen?" 

Victim blaming

De reactie van John de Mol wordt niet door iedereen gesmaakt. "De kille reactie van John de Mol op al die schokkende verhalen, is veelzeggend", schrijft journaliste Angela de Jong in het AD. Op Twitter wordt De Mol victim blaming verweten. Dat wil zeggen dat hij de verantwoordelijkheid vooral bij de vrouwen legt. 

Meest gelezen