AFP or licensors

Servië begraaft plannen voor lithium-mijn na wekenlange protesten

De Servische overheid laat de plannen varen voor een lithium-mijn in het westen van het land, die zou worden uitgebaat door het Brits-Australische bedrijf Rio Tinto. Dat heeft premier Ana Brnabic aangekondigd. Tegen het project in de Jadarvallei is wekenlang geprotesteerd door milieuactivisten, die waarschuwden voor de gevaren voor het milieu in het landbouwgebied.

"We komen tegemoet aan alle eisen van de betogers en we hebben een einde gemaakt aan Rio Tinto in Servië", zei Brnabic in een toespraak op de staatstelevisie. "Alles wat te maken heeft met het Jadar-project is beëindigd." 

De Jadarvallei is een landbouwgebied in het westen van Servië. Rio Tinto wilde daar lithium gaan ontginnen, een essentieel onderdeel van bijvoorbeeld batterijen van elektrische auto's. 

De beslissing van de regering komt als een verrassing. Mogelijk zitten de presidents- en parlementsverkiezingen die in de lente gepland zijn er voor iets tussen en hoopt de premier op extra steun van de kiezers.

In 2006 zijn rond de stad Loznica lithiumvoorraden ontdekt. Rio Tinto zou 2,1  miljard euro investeren in het project en was al begonnen terreinen in de buurt op te kopen. Milieuactivisten en bewoners van de Jadarvallei hebben verschillende weken tegen de lithium-mijn geprotesteerd.

Meest gelezen