Tekort aan poetshulpen zwelt aan zegt Limburgse Poetsbureau: tot één jaar wachttijd en tal van vacatures

Het Poetsbureau, met hoofdkantoor in Beringen, heeft momenteel zo'n duizend Limburgers op de wachtlijst staan voor een poetshulp. Het tekort aan poetshulpen is er al jaren maar is de laatste maanden fors gestegen. Wie een poetshulp wil inhuren bij een dienstenchequebedrijf, moet tegenwoordig tot een jaar wachten, zo schrijven kranten van het Mediahuis. 

Dat 'huishoudhulp' een knelpuntberoep is, is oud nieuws. De laatste maanden stijgt de vraag naar poetshulpen echter opvallend, maar daalt intussen het aantal werknemers. Wachttijden tot een jaar zijn intussen niet ongewoon. "In ons bedrijf zitten we met vier weken tot drie maanden wachttijd", klinkt het bij Het Poetsbureau, "maar we horen van andere dienstenchequebedrijven dat die wachttijden inderdaad nog langer kunnen zijn. Vooral in West-Vlaanderen zijn er lange wachttijden, maar ook in Limburg staan er voor ons bedrijf toch al zo'n duizend klanten op de wachtlijst."

Afgelopen zomer was er al een groot tekort aan poetshulpen in Vlaanderen, maar dat tekort is alleen maar groter geworden. "Het wordt stilaan dramatisch", vertelt CEO Jo Mellemans van Het Poetsbureau. "Enerzijds heb je het feit dat 'poetshulp' een typisch knelpuntberoep is. Anderzijds is er de coronacrisis die niet echt geholpen heeft om dat probleem op te lossen. Veel werknemers zijn door corona minder geneigd om in andermans huishouden binnen te gaan. En dan is er nog een algemene arbeidskrapte in Vlaanderen, ook die voelen wij."

Veel bedrijven maken verlies waardoor er weinig ruimte is voor premies voor werknemers en dat speelt ook mee

Eind vorig jaar voerden huishoudhulpen in Vlaanderen nog actie om onder andere meer loon en meer respect te eisen. Toch weerlegt Mellemans dat de job niet aantrekkelijk genoeg is, en dat daardoor het tekort in de hand wordt gewerkt. "Ik ben het daar niet mee eens. Wat betreft de onderhandelingen over loonsverhoging bijvoorbeeld, heeft onze sector het maximale gekregen. Veel poetsbedrijven maken momenteel wel verlies en daardoor is er op dit moment weinig ruimte voor coronapremies en andere voordelen maar dat is hopelijk maar tijdelijk."

Meest gelezen