toneelkring Uilenspiegel

Toneelgezelschap investeert in systeem voor luchtventilatie: "Willen met gerust hart toeschouwers ontvangen" 

In Diest investeert toneelgezelschap Uilenspiegel veel geld in een ventilatiesysteem voor zijn toneelzaal. Het gezelschap wil, na een lange pauze, op vier februari zijn nieuwe stuk in première laten gaan. En dat in veilige omstandigheden. 

"Het is door de aanhoudende coronacrisis van maart 2020 geleden dat we nog een voorstelling speelden", steekt Ellen Van Gelder van toneelgezelschap Uilenspiegel van wal. "Maar nu zijn we helemaal klaar voor een nieuwe voorstelling, als er niks tussenkomt uiteraard. Daarvoor laten wij in onze zaal en in onze bar een systeem plaatsen voor luchtverversing. Dat kost ons 120.000 euro."  

"We beschikken over een eigen theaterzaal in erfpacht van het bisdom, met name zaal Patria in de Peetersstraat te Diest. Die hebben we al decennialang in eigen beheer. Er is in de loop der jaren al één en ander verbouwd, maar dit is toch ons grootste project", lacht Van Gelder. "Gelukkig konden we van het bisdom een lening krijgen van 120.000 euro, want bij een bank zouden we dat bedrag nooit hebben kunnen lenen." 

Goesting om te spelen

"De goesting om te spelen was te groot om nog langer te wachten", gaat Van Gelder verder.  "We repeteren volop voor onze nieuwe voorstelling"Stilte a.u.b.!". Het is fijn om samen op een podium te staan en samen iets te maken. Ook al moeten we voor iedere repetitie een zelftest doen en spelen we op de repetities met mondmasker."

(lees verder onder de foto) 

Alle zetels in de zaal zijn met plastic afgedekt tegen het stof van de werkzaamheden
toneelgezelschap Uilenspiegel

De installatie is volop bezig. "We hebben alle zetels in de zaal met plastic afgedekt tegen het stof, want er moeten nog wat buizen geplaatst worden", lacht Ellen Van Gelder. Maar we hebben er alles voor over om ons publiek zo veilig mogelijk de voorstellingen te laten volgen. We willen dat de mensen met een gerust hart naar een leuk stukje theater kunnen kijken", besluit Van Gelder. 

Meest gelezen