(C)2016 Tom van Limpt, all rights reserved

Ziekenhuis Herentals roept op om medicatieschema altijd op zak te hebben

Het Algemeen Ziekenhuis in Herentals roept de inwoners van 7 gemeenten in de Kempen op om altijd hun medicatieschema op zak te hebben. Dat is een overzicht van wanneer je welke medicijnen moet innemen en hoeveel. Volgens het ziekenhuis is dat heel belangrijk in noodsituaties. 

Inwoners van Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Olen, Vorselaar en Westerlo krijgen bij de apotheek, huisarts of ziekenhuis extra de vraag  of ze een medicatieschema hebben. Ze krijgen er ook een gratis medicatiedoosje bij.

"Het is echt belangrijk dat mensen dat medicatieschema op zak hebben, waar ze ook komen", zegt Filiep Bataillie, hoofdarts van het AZ Herentals. "We kijken dan vooral naar 65-plussers die meer dan drie geneesmiddelen nemen per dag. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Er zijn heel veel opnames op de spoeddienst door foute medicatie."

Er zijn heel veel opnames op de spoeddienst door foute medicatie

Filiep Bataillie, hoofdarts AZ Herentals

Wanneer mensen nu opgenomen worden moet er vanuit het ziekenhuis vaak gebeld worden naar huisartsen of apothekers om informatie op te vragen. "Soms hebben mensen nog een zelfgeschreven lijstje bij zich, dat al jaren in hun portefeuille zit, waarbij de dosissen niet meer kloppen en de namen van de geneesmiddelen soms veranderd zijn. Het aantal geneesmiddelen is de afgelopen 10 à 15 jaar zo explosief toegenomen, dat je het niet meer gewoon kan onthouden."

Vraag is dan in welke vorm dat medicatieschema dan best opgemaakt wordt. "Het beste gebeurt dat door je apotheker. Dat is dan op papier. Digitaal is natuurlijk beter, maar de platformen die nu bestaan, krijgen nog niet voldoende updates. Het RIZIV is daar wel mee bezig."

Beluister hier het gesprek met hoofdarts Filiep Bataillie

Copyright: Sijmen Hendriks

Meest gelezen