Radio 2

Zuid-Willemsvaart werd 200 jaar geleden gegraven en dat wordt gevierd

Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat gestart is met de aanleg van Zuid-Willemsvaart. En dat wordt deze zomer gevierd, met een rondreizende tentoonstelling in een vrachtschip. Dat schip zal ook halt houden in Neeroeteren (Maaseik).

"Als we over Maaseik praten, hebben we het heel vaak over de Maas, maar Maaseik is ook Neeroeteren en de Zuid-Willemsvaart", vertelt schepen van Cultuur en Toerisme Myriam Giebens (Vooruit). "Ik rij zelf elke dag over de brug over de Zuid-Willemsvaart en zie er schepen af- en aanvaren. Het is toch een belangrijke waterweg. En toen het kanaal destijds gegraven werd, moet dat ook een enorme impact gehad hebben op de buurtbewoners."

De Zuid-Willemsvaart is ook een heel mooie route door het groen

Myriam Giebens, schepen Maaseik

In juni zal een rondreizende tentoonstelling over de Zuid-Willemsvaart aanmeren in Neeroeteren. "En in het Cultureel Centrum in Neeroeteren zal een kast komen te staan met objecten en filmpjes van vroeger", gaat Giebens verder. "We hopen ook op mooie verhalen van inwoners." 

Toerisme

Vanuit Belgisch-Limburg werd er vroeger vooral grind en steenkool over de Zuid-Willemsvaart vervoerd. Nu krijgt het kanaal meer en meer een recreatieve functie, met de pleziervaart en watersporten. En Maaseik wil die pleziervaart in onze provincie meer gaan promoten, samen met Regionaal Landschap en de andere gemeenten langs het kanaal. "Mensen gaan heel vaak met hun boot naar Frankrijk om op de kanaaltjes te gaan varen", gaat Giebens verder. "Maar de Zuid-Willemsvaart loopt hier ook door het groen, en dat willen we meer onder de aandacht brengen." 

Traject

De Zuid-Willemsvaart werd gegraven in opdracht van de Nederlandse koning Willem 1. Het kanaal is 123 kilometer lang en loopt ongeveer parallel met de Maas, van Maastricht naar 's-Hertogenbos, via Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en Maaseik, en dan verder door naar Bree. Ter hoogte van Bocholt gaat het weer naar Nederland. Het traject in Belgisch-Limburg is zo'n 44 kilometer lang.

Meest gelezen