Radio 2

Bibliotheek Halle verhuist hele collectie naar tijdelijk onderkomen: "Een titanenwerk"

In Halle krijgt de collectie van de bibliotheek een tijdelijk onderkomen in het gewezen politiekantoor aan de Victor Baetensstraat. Alles moet verhuizen omdat de huidige bibliotheek binnenkort grondig wordt gerenoveerd. 

"Dit is een titanenwerk", stelt bibliothecaris Eva Pieters. "Wij verhuizen ongeveer 50.000 boeken, DVD's en spellen. We verhuizen ook 150 rekken, kantoormeubilair, computers en dergelijke. En dat doen we met ons eigen personeel, met stadsarbeiders en met mensen van het cultuurcentrum 't Vondel."

Sneller dan verwacht

"De hele operatie loopt sneller dan verwacht", geeft Pieters toe. "We hebben dan ook enkele meevallers gekend. Zo is het verhuizen van bakken met boeken erin vlotter verlopen dan we hadden gedacht. We hebben onze abonnees ook de kans geboden om tot 30 boeken uit te lenen. Veel klanten zijn op dat aanbod ingegaan, zodat we al die boeken niet moeten verhuizen. Als het zo doorgaat, kunnen we misschien zelfs iets vroeger heropenen dan verwacht. Maar pin me daar niet op vast (lacht)." 

Twee jaar kamperen

Verwacht wordt dat de bibliotheek twee jaar op het voorlopige adres zal gevestigd zal zijn. In die periode wordt de bibliotheek aan de Basiliekstraat, een oude villa, grondig gerenoveerd en aangepast aan het hedendaags concept van een bibliotheek. "Maar we voelen ons goed in het oude politiekantoor", zegt Eva Pieters. "Er is genoeg plaats om 95% van onze collectie op te stellen, we hergebruiken wat oud meubilair van de politie en we hebben ook plannen om iets te doen met de cellen in de kelder." 

Als alles goed verloopt heropent de bibliotheek van Halle midden maart opnieuw haar deuren. Grote raamstickers op het stadhuis zullen de weg wijzen naar het nieuwe onderkomen, dat deel uitmaakt van het Halse stadhuis.  

Meest gelezen