Reporters

John de Mol na kritiek op reactie: "Volledig onbedoeld de indruk gewekt de schuld bij de vrouwen neer te leggen"

De Nederlandse mediamagnaat John de Mol heeft gereageerd op de kritiek die hij kreeg na zijn interview in de reportage van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag in "The voice of Holland". Hij zegt dat hij zich rot geschrokken is van alle reacties en dat hij is gaan praten met de vrouwen in zijn bedrijf. "Ik heb volledig onbedoeld de indruk gewekt de schuld bij de vrouwen neer te leggen." Hij belooft iets aan de cultuur in zijn bedrijf te veranderen.

Gisteren kwam John de Mol onder vuur te liggen, nadat hij gereageerd had op de reportage van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de talentenjacht "The voice of Holland". In zijn uitgebreide reactie riep hij vrouwen meermaals op om sneller aan de alarmbel te trekken wanneer ze lastiggevallen worden. Hij ontkende ook dat er een angstcultuur is achter de schermen van het programma of in zijn bedrijf Talpa. 

John de Mol is de bedenker van "The voice" en hij was ook jarenlang de producent. Vanmorgen verscheen er een paginagrote advertentie in de krant van de vrouwen uit zijn mediabedrijf Talpa met de woorden: "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen". 

In een mededeling zegt hij nu dat hij niet snapte waarom vrouwen boos waren over zijn woorden in plaats van op de daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Vanmorgen werd ik nog eens extra geraakt door een advertentie in de krant. Direct daarna ben ik in gesprek gegaan met een aantal vrouwen uit het bedrijf, die achter deze advertentie staan, om deze boosheid en teleurstelling te begrijpen."

Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren.

John de Mol, baas van het Nederlandse mediabedrijf Talpa en bedenker van "The voice".

"Ik heb vooral geluisterd en begrijp nu dat, in tegenstelling tot mijn goede intentie, ik voorbij gegaan ben aan het feit dat ik daarmee volledig onbedoeld de indruk heb gewekt de schuld bij vrouwen neer te leggen. Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren."

Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan. 

John de Mol, baas van het Nederlandse mediabedrijf Talpa en bedenker van "The voice".

"Ik reken het mezelf aan dat dit in mijn bedrijf kennelijk zo is en ga me voor de volle 100 procent inzetten om dit te veranderen. Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan. Ik hoop dat daarmee ook een bredere maatschappelijke discussie tot stand komt."

"Ik ga daar niet op wachten en ben direct begonnen om dit proces in mijn eigen bedrijf op te starten. Inmiddels ben ik uiteraard ook ingegaan op een uitnodiging van de staatssecretaris Cultuur en Media om hierover in gesprek te gaan."

Meest gelezen