Zanger Meat Loaf (74) is overleden, bekend van de hits "Paradise by the dashboard light" en "I'd do anything for love" 

De Amerikaanse zanger en acteur Meat Loaf (74) is overleden. Dat is bekendgemaakt via zijn officiële Facebookaccount. Meat Loaf is wereldbekend van de hits "Paradise by the dashboard light" en "I’d do anything for love (but I won’t do that)". 

Meat Loaf stierf afgelopen nacht in het bijzijn van zijn vrouw Deborah en dochters Pearl en Amanda. Een doodsoorzaak wordt niet vrijgegeven.

Meat Loaf (of vertaald: gehaktbrood) is uiteraard niet de echte naam van de artiest. De Grammy-winnaar werd geboren als Marvin Lee Aday. Hij scoorde eind jaren 70 een klassieker met "Paradise by the dashboard light", een uptempo-rockduet met Ellen Foley.

Het bleef niet bij die ene hit, later volgden nog "You took the words right out of my mouth (hot Summer night)" uit 1977 en "I’d do anything for love (but I won’t do that)" uit 1993.

Luister hier naar "Paradise by the dashboard light", het nummer dat vaak haasje-over doet in de top van heel wat eindejaarslijsten:

Waarom in godsnaam Meat Loaf? De artiestennaam Meat Loaf kan dan wel ludiek lijken, er zit echter een triest verhaal achter. Zijn hele leven worstelde de zanger met zijn gewicht. Toen hij geboren werd, was Meat Loaf een kloeke baby en kleurde zijn huid knalrood (waardoor hij langer in het ziekenhuis moest verblijven). Zijn vader vroeg om aan zijn bedje dan maar als naamkaartje "meat" te hangen.  Als kind trapte hij bovendien op de teen van zijn sportcoach die hem voor "meat loaf" uitschold.

Het mysterieuze woordje "that"...

Met "I'd do anything for love" (but I won't do that)" verzilverde Meat Loaf een Grammy-nominatie. Het nummer zou hem blijven achtervolgen in interviews. De meest gestelde vraag aan hem ging immers over het woordje that. "Ik doe alles voor de liefde, maar niet "dat"", zingt hij uit volle borst.

Componist en tekstschrijver Jim Steinman voorspelde tijdens de opname al dat "that" een mysterie zou creëren. Vele fans breken er nog altijd hun hoofd over en sommigen zien er "een seksuele daad" in, als Meat Loafs repliek op de vrouwelijke stem in het nummer die stelt "you'll be screwing around". 

In 2001 bracht hij zijn andere wereldhit tijdens "Night of the proms". Hieronder kan je dat optreden bekijken:

Videospeler inladen...

Steinman verklaarde achteraf vaag dat het antwoord in de verschillende coupletten zit vervat. "Ik zal niet stoppen met mooie dingen en ik zal geen stoute dingen doen", vatte de componist samen. "Ik ben erg trots op het nummer. Het is een beetje (ridder) Lancelot-achtig, het is heel nobel." 

Meat Loafs album-trilogie "Bat out of hell" is een van de best verkochte platen ooit. De zanger verkocht in totaal meer dan 100 miljoen albums wereldwijd. Naast optreden, acteerde Meat Loaf ook. Hij vertolkte onder andere Eddie in de film- en musicalversie van de "The rocky horror picture show" .

Van deze hit zal hij het meest bekend blijven ("Het journaal"):

Videospeler inladen...

Meest gelezen