Foto: CAAAP

Mechelen zoekt uitbater voor eerste stadsboerderij: "Circulair project op dak van oude Portierswoning"

De stad Mechelen is op zoek naar een uitbater voor de eerste stadsboerderij, in de oude Portierswoning van de vroegere bibliotheek. Het stadsbestuur zoekt in de eerste plaats naar een ondernemer die er een handelszaak wil openen, maar die nieuwe eigenaar wordt ook meteen de uitbater van een boerderij in een stadstuin op het dak. 

In Mechelen worden de gebouwen in de Moensstraat binnenkort omgevormd tot een nieuw, duurzaam project. Tot twee jaar geleden was de stadsbibliotheek daar gevestigd. "We wisten dat de bibliotheek leeg kwam te staan, dus we zagen een kans om een woonproject te ontwikkelen dat niet alleen op vlak van architectuur een meerwaarde is in de stad, maar dat ook een pilootproject kan zijn in Vlaanderen op vlak van circulair bouwen", zegt schepen van Stadsontwikkeling, Greet Geypen (Open VLD). 

In totaal komen er 22 appartementen, een groene ruimte, een nieuw stadspleintje en een fietsparking die ook toegankelijk is voor de buurt. In de oude portierswoning, waar vroeger de conciërge van de bibliotheek woonde, komt er plaats vrij voor een nieuwe handelszaak. Daarvoor zoekt de stad nog een uitbater. 

In de oude portierswoning komt een duurzaam concept, met een horecazaak of een andere handelszaak

Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling (Open VLD)

"Het zou een vernieuwend, duurzaam concept moeten worden. Het kan gaan om een horecazaak, maar daar hebben we ons niet op vastgepind", zegt Geypen. "Het gaat om een pand van 4 verdiepingen, waar op het dak een grote stadstuin van 200 vierkante meter zou komen die ingericht wordt als stadsboerderij. De ondernemer zou die mee moeten uitbaten en onderhouden."

Het is de eerste keer dat er in het centrum van Mechelen een grote stadsboerderij komt. Projectontwikkelaar CAAAP werkt daarvoor samen met PAKT, bekend van de dakboerderij op de site ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Op 27 januari organiseren de stad en de projectontwikkelaar een infomoment voor geïnteresseerden.

Bovenstaande gebouwen krijgen binnenkort een volledige make-over.
Foto: CAAAP
Vroeger was op de site de stadsbibliotheek gevestigd.
Foto: Stad Mechelen

Meest gelezen