BELGA

Vaccinatiecertificaat wordt ongeldig zonder boosterprik, maar "CST is niet voor de eeuwigheid"

Vanaf volgende week vrijdag schakelen we over naar code rood van de nieuwe coronabarometer. Dat is zowat de belangrijkste boodschap van premier Alexander De Croo (Open VLD) na het Overlegcomité van vanmiddag. Maar de premier had ook belangrijk nieuws voor wie zich nog niet heeft laten boosteren. Vanaf 1 maart moet je die prik hebben gekregen als je basisvaccinatie dateert van vóór oktober vorig jaar. Zoniet zal het vaccinatieluik van je Covid Safe Ticket niet langer geldig zijn. Al voegde de premier er ook aan toe dat dit CST "niet voor de eeuwigheid is".

Hoewel het aantal omikronbesmettingen momenteel enorm is - vorige week waren het er zo'n 400.000 - ziet premier De Croo ook positief nieuws: de omikronvariant blijkt inderdaad minder ziekmakend, de druk in de ziekenhuizen blijft binnen de perken en het aantal IC-opnames blijft dalen. "Stilaan gaan we van een situatie van pandemie naar een situatie van endemie", aldus de premier. Als het virus endemisch wordt, sluimert het als het ware op de achtergrond. "Maar dat is vandaag nog niet het geval", waarschuwt De Croo. 

Premier Alexander De Croo licht de nieuwe coronamaatregelen toe op de traditionele persconferentie na het Overlegcomité.

Videospeler inladen...

Daarom zullen we met zijn allen nog een tijdje met het virus rekening moeten houden. Een van de instrumenten daarbij wordt de langverwachte coronabarometer waarover het Overlegcomité het dan toch eens is geraakt. Die coronabarometer is nodig om meer transparantie en voorspelbaarheid in te bouwen in de aanpak van de pandemie, luidt de boodschap. Daarom worden drie kleuren geïntroduceerd die overeenstemmen met drie codes (rood, oranje, geel) waarbij telkens een pakket maatregelen hoort.

"Maar de barometer zal geen automatische piloot zijn", duidt de premier. "Het is een beslissingsinstrument voor het Overlegcomité dat de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid moet geven en ervoor moet zorgen dat de beslissingen die genomen worden transparanter zijn."

Maar het is de politiek die nog altijd het laatste woord heeft: zij bepaalt in welke code we zitten. Vanaf volgende week vrijdag wordt dat dus code rood. Wat dat concreet betekent, ziet u hieronder.

De barometer zal geen automatische piloot zijn

Premier Alexander De Croo (Open VLD)
  • Publieksevenementen binnen en buiten zijn toegestaan, met uitzondering van dynamische evenementen binnen (zoals dansfeesten en nachtclubs). Binnen mogen maximum 200 personen, maar zalen met een grotere capaciteit mogen opschalen naar 70 procent. Zalen die een goede luchtkwaliteit kunnen garanderen (maximum 900 ppm), mogen 100 procent gebruiken. Dit alles mét mondmasker.
  • Begrafenissen, huwelijken en erediensten kunnen blijven doorgaan.
  • De horeca mag openblijven tot middernacht, andere maatregelen zoals maximaal 6 personen per tafel blijven wel behouden.
  • Georganiseerde activiteiten (zoals niet-professionele sportactiviteiten) zijn toegelaten met maximaal 80 personen binnen en 200 buiten. Ook overnachtingen op kamp zijn toegestaan.
  • Telewerk blijft 4 dagen per week verplicht, en ook de regels in winkels houden we voorlopig aan. Van de mondmaskers nemen we voorlopig evenmin afscheid.

Het CST is niet voor de eeuwigheid, absoluut niet.

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Dat er ondanks de hoge viruscirculatie toch nog veel mogelijk blijft, hebben we volgens premier De Croo te danken aan het hoge vaccinatieniveau. De premier benadrukt dat wie gevaccineerd is 90 procent minder kans heeft om in het ziekenhuis te belanden en de helft minder kans heeft om besmet te raken en dus ook het virus over te dragen.

Daarom heeft het Overlegcomité beslist dat je vanaf 1 maart je boosterprik moet hebben gekregen als je basisvaccinatie (1 prik van het Johnson-vaccin of 2 prikken Pfizer, Moderna of AstraZeneca) van vóór oktober 2021 dateert. Zoniet is het vaccinatieluik van je coronapas (Covid Safe Ticket of CST) niet meer geldig. Let wel: dit geldt alleen voor wie ouder dan 18 jaar is.

Ook de herstelcertificaten worden beperkt tot een geldigheidstermijn van 5 maanden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toegelicht in "Terzake".

"Het CST is een belangrijk instrument dat ervoor zorgt  dat we het maatschappelijk leven kunnen behouden op een zo veilig mogelijke manier", aldus premier De Croo. "Maar het CST is niet voor de eeuwigheid, absoluut niet." De premier belooft dat de coronapas niet wordt aangehouden als het aantal besmettingen en de toestand in de ziekenhuizen is gestabiliseerd.

Minister Vandenbroucke lijkt toch wel iets minder optimistisch over dat CST. "Als u het mij vraagt, zal het nog heel lang een belangrijk instrument blijven", liet hij optekenen in "Terzake".

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke licht de beslissingen van het Overlegcomité toe in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen