Radio 2

Voedselbedeler ziet vraag stijgen door corona maar vreest vooral gevolgen van stijgende energieprijzen

De COVID-pandemie is niet goed voor de armoedecijfers, zo bewijst de laatste Armoedebarometer. Het aantal leefloners is gestegen, voedselbedelingen door Voedselbanken liggen ook 7 % hoger. “En dan moeten de gevolgen van de hoge energieprijzen nog komen”, vreest Wim Debonne uit Kortrijk

Wim Debonne is de voorzitter van vzw Voedselbedeling De Vaart in Kortrijk, een organisatie die jaarlijks zo’n 1000 mensen bereikt in de regio Kortrijk. “Het aantal bezoekers groeit”, zegt Debonne, “maar de samenstelling is ook veranderd. We zien een verschuiving van generatiearmoede, mensen die van generatie op generatie in de problemen blijven, naar de nieuwe armen. Mensen die hun facturen niet meer kunnen betalen, ook al blijven ze aan het werk.”

Voor nieuwe armen is voedselbedeling zeer emotioneel. Ze zijn het niet gewoon om hulp te vragen!

Wim Debonne, voorzitter voedselbedeling De Vaart

Openingsuren aangepast

Onlangs werden de openingsuren aangepast bij De Vaart. “Normaal kon je woensdag langs komen in de Vaartstraat om voedsel in te slaan, maar sinds kort zijn we ook dinsdag open. We merkten dat heel wat nieuwe armen woensdag niet langs konden komen omdat ze dan aan het werk zijn. Speciaal voor hen zijn we nu ook op dinsdagavond open. Het zijn avonden waar het er emotioneel aan toegaat, want deze nieuwe armen zijn het niet gewoon om hulp te vragen”, zegt Debonne. 

Solidariteitsbijdrage wordt ook moeilijk

De voedselpakketten die we meegeven, zijn gratis, maar vzw De Vaart vraagt telkens een solidariteitsbijdrage van 1 euro voor de energiekosten en van 2 euro voor een thuislevering. “Wat we de laatste tijd zien, is dat meer en meer mensen aarzelen om zelfs die kleine bijdrage te betalen. Gewoon omdat ze het geld er niet meer voor hebben. Het is een schrijnende vaststelling” zegt Debonne. “Het zijn die mensen die de laatste maanden hun elektriciteitskosten hebben zien verdubbelen. Ik vrees dat we op dit moment nog maar het topje van de ijsberg zien!”

Meest gelezen