In code rood blijft het moeilijk voor concertzalen omdat publiek niet mag rechtstaan: "Hopelijk snel naar code oranje"

De culturele wereld reageert gemengd op de maatregelen die het overlegcomité gisteren aangekondigd heeft en ook verankerd heeft in de coronabarometer. Theaterzalen zijn vrij tevreden. Maar voor concertzalen die pop, rock of hiphop programmeren, blijft het moeilijk. Artiesten mogen in code rood alleen voor een zittend publiek spelen en zien dat niet altijd zitten. Het regent nog steeds annulaties. En wat toch doorgaat, kan slechts een beperkt publiek bereiken, waardoor het ook niet rendabel is. 

De Belgische metalband Channel Zero zou normaal gezien vanavond in de AB in Brussel spelen, maar had de drie concerten ter gelegenheid van 30 jaar Channel Zero al verplaatst naar mei 2023. Metal spelen voor een zittend publiek is voor hen geen optie. 

Videospeler inladen...

Drie concerten van Arno in februari in de AB die vandaag aangekondigd zijn, waren wel snel "uitverkocht". De AB volgt daarvoor op dit moment immers de richtlijnen die gelinkt zijn aan code rood in de barometer. Dat betekent dat er een bezetting van 70% mag zijn van hun zitplaatsen. Dat komt neer op 500 zitplaatsen per concert, wat in hun model te weinig is om het rendabel te maken.

Tijdens 3 concerten zal Arno dus optreden voor een kleiner publiek dan wanneer hij voor de coronacrisis 1 keer voor een uitverkochte AB met een staand publiek (2.000 mensen) zou gespeeld hebben. 

Voor de zaal zelf is het code rood-model ook totaal niet rendabel. "Je zou bijna kunnen zeggen: 80% van onze inkomsten komt van het publiek dat ons rechthoudt, voor 20% worden wij ook gesteund door de overheid. Het feit dat die 80% wegvalt, is natuurlijk dramatisch en dat valt bijna op geen enkele manier op te vangen", zegt Tom Bonte, directeur van de AB. "Het zijn toch echt wel heel moeilijke tijden."

Je zou bijna kunnen zeggen: 80% van onze inkomsten komt van het publiek dat ons rechthoudt 

Tom Bonte, directeur AB

Ook in het Sportpaleis in Antwerpen, de grootste zaal van ons land, is men op dit moment nog sceptisch. Code rood gaat in de barometer ook gepaard met een streefwaarde van 900 deeltjes per miljoen (ppm) wat de luchtkwaliteit betreft wanneer je je zaal helemaal wil vullen.

"Dat is een onmogelijke zaak voor ons, daarvoor zouden we onze verluchtingsinstallatie moeten verdriedubbelen", zegt Jan Van Esbrouck, CEO van het Sportpaleis. "Dat zijn onzinnige nevenvoorwaarden. Ik denk dat dat voor veel zalen het geval zal zijn."

Tot 18 uur morgenavond zullen in het Sportpaleis meer dan 100 artiesten wel weer het beste van zichzelf geven tijdens de tweede editie van "24 uur Live". Het evenement is digitaal te volgen en er zal -verdeeld over verschillende tijdssloten- ook een beperkt publiek (op dit moment dus nog maximaal 200 personen per tijdsslot) aanwezig zijn. "Een booster positiviteit", noemt muzikant en bandleider Miguel Wiels het event.  

Bekijk - Bart Peeters en Axelle Red vormden een uniek duo: ("Het journaal"):

Videospeler inladen...

Mike Naert van concertzaal Het Depot in Leuven hoopt dat de barometer voor de sector snel naar code oranje zal evolueren. "In code rood mag men nog altijd niet rechtstaan en voor pop- en rockconcerten is dat toch iets minder ideaal. We zijn intussen gewoon om concerten te doen voor een klein publiek, zittend of aan tafels, maar ik denk dat dat intussen voorbijgestreefd is en dat men dat eigenlijk niet meer wil doen."

In code oranje behoort rechtstaan tijdens een concert, onder bepaalde voorwaarden, wel weer tot de mogelijkheden. 

"We moeten er als maatschappij alles aan doen om midden februari ervoor te zorgen dat ook "dynamische indoor events", zoals netwerkevents en concerten zo snel mogelijk georganiseerd kunnen worden", benadrukt ook de koepelorganisatie Event Confederation.

"Landen zoals Frankrijk, Engeland, Ierland versoepelen de voorwaarden voor bijvoorbeeld staande concerten, ook hier moet de overheid zijn vertrouwen in de professionele werking van de sector en in de discipline van de bezoekers tonen en ervoor zorgen dat wij snel in fase oranje belanden."

In code rood mag men nog altijd niet rechtstaan en voor pop- en rockconcerten is dat toch iets minder ideaal 

Mike Naert, Het Depot in Leuven

Amateurkunstenaars mogen vanaf vrijdag weer repeteren

Voor de amateurkunstenaars is er intussen wel al goed nieuws. Zij mogen vanaf vrijdag weer repeteren. Dat was tot nu verboden, hoewel ze wel mochten optreden voor een zittend publiek van maximaal 200 personen. Die vreemde situatie heeft het Overlegcomité gisteren rechtgetrokken, tot grote vreugde van onder meer de harmonie in Peer. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen