ROBIN UTRECHT

Coronablog - Barometer lokt reacties uit: horeca en concertzalen hopen snel naar code oranje te kunnen gaan

Het Overlegcomité met alle regeringen van ons land heeft gisteren dan toch de coronabarometer goedgekeurd. We starten in code rood, al betekent dat wel dat enkele maatregelen soepeler zullen zijn dan hoe we ze nu kennen. In de evenementensector zijn ze "gematigd positief" en "nog even sceptisch". De concertzalen hopen snel naar code oranje te kunnen gaan en ook de horeca hoopt dat. Er staat intussen nog altijd geen rem op de cijfers, met afgelopen maandag en dinsdag meer dan 60.000 besmettingen. Volg alles in onze coronablog. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

In code rood blijft het moeilijk voor concertzalen omdat publiek niet mag rechtstaan

De culturele wereld reageert gemengd op de maatregelen die het overlegcomité gisteren aangekondigd heeft en ook verankerd heeft in de coronabarometer. Theaterzalen zijn vrij tevreden. Maar voor concertzalen die pop, rock of hiphop programmeren, blijft het moeilijk. Artiesten mogen in code rood alleen voor een zittend publiek spelen en zien dat niet altijd zitten. Het regent nog steeds annulaties. En wat toch doorgaat, kan slechts een beperkt publiek bereiken, waardoor het ook niet rendabel is. 

Lees meer in dit artikel:

Horeca open tot middernacht: "Op naar 'oranje boven', snel gevolgd door geel"

De horeca mag in code rood van de coronabarometer - die ingaat vanaf volgende week vrijdag - openblijven tot middernacht, maar andere maatregelen zoals het Covid Safe Ticket (CST) en het mondmasker voor klanten en personeel blijven behouden. Verder mogen maximum zes personen aan een tafel zitten en is consumptie enkel zittend mogelijk. Bij code oranje valt het sluitingsuur weg en bij code geel is het CST niet meer nodig.

"Enkel in de slechtste fase een sluitingsuur, dat gelukkig al verlaat is naar middernacht. Het is nog wachten op alle details, maar het basiskader is een stap vooruit naar hopelijk stabiliteit. Vreemd om dit te zeggen, maar snel op naar 'oranje boven' gevolgd door geel", reageert Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. 

"Dit is een eerste stap in de goede richting", zegt Erik Beunckens van de Federatie van Cafés van België. "Maar laten we duidelijk zijn, dit is absoluut niet voldoende", klinkt het.

Horeca Brussel reageert dan weer met harde woorden op de beslissing om te starten in code rood. "Onaanvaardbaar", aldus voorzitter Fabian Hermans, die benadrukt dat er volgens hem in code oranje gestart moest worden. 

Ook in Duitsland protest tegen coronamaatregelen en verplichte vaccinatie

Ook in Duitsland hebben vandaag duizenden mensen geprotesteerd tegen de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en tegen een verplichte vaccinatie. Er waren ook tegenbetogingen, maar daar kwamen minder demonstranten op af.

Volgens de politie namen in de steden Stuttgart en Offenbach, in het westen van het land, meer dan 1.000 mensen deel aan het anticoronaprotest deel. In Stuttgart hielden ze halt voor de kantoren van de openbare omroep Südwestrundfunk (SWR), die ze ervan beschuldigden leugens over het coronavirus te verspreiden.

De protestmars in Offenbach trok ongeveer 1.200 deelnemers, maar bracht ook een 300-tal tegenbetogers op de been. In de Noord-Duitse stad Schwerin kwamen 1.100 mensen opdagen voor een manifestatie tegen de maatregelen, de tegenbetoging lokte een paar tientallen deelnemers.

Protest tegen vaccinatiepas in verschillende Franse steden

Twee dagen voor in Frankrijk de vaccinatiepas in werking treedt, hebben in verschillende steden mensen geprotesteerd tegen wat ze de door de overheid opgelegde "apartheid" tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden noemen.

In Parijs waren er vier verschillende betogingen. Volgens cijfers van de politie trokken in Aix-en-Provence een 700-tal mensen de straat op, in Montpellier 950 en in Marseille 1.200. In Bordeaux werden 450 manifestanten geteld. Ook in Rijsel (met 300 deelnemers) en Straatsburg (600) werd er betoogd.

De vaccinatiepas treedt maandag in werking in Frankrijk. Wie ouder is dan 16 jaar en aan een evenement wil deelnemen, op café of op restaurant wil gaan, het openbaar vervoer wil nemen... zal moeten kunnen bewijzen dat hij of zij gevaccineerd is tegen het coronavirus. Een negatieve test zal enkel nog volstaan voor wie een dokter of een ziekenhuis bezoekt.

Nederlandse experts willen horeca en cultuursector heropenen tot 20 uur

De experts die de Nederlandse regering adviseren over het beheer van de coronapandemie,  vinden dat de horeca en de cultuursector tot 20 uur open kunnen. Dat blijkt volgens verschillende Nederlandse media uit een nieuw advies van expertengroep Outbreak Management Team (OMT). Momenteel zijn de horeca en de cultuursector in Nederland nog helemaal dicht.

Aan de voorgestelde heropening zouden wel verschillende voorwaarden verbonden zijn, zoals het gebruik van een coronapas, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen van het aantal bezoekers in bijvoorbeeld musea en restaurants.

De meeste betrokken regeringsleden zullen maandag overleg plegen over de voorgestelde maatregelen, meldt de openbare omroep NOS op zijn nieuwssite. Bronnen van RTL Nieuws zeggen dat ook andere sluitingsuren nog een optie zijn.

Dinsdagavond om 19 uur zullen de beslissingen worden toegelicht op een persconferentie.

Voetbalcompetities bij amateurs gaan weer van start vanaf 28 januari

De voetbalcompetities bij de amateurs gaan in het hele land weer van start vanaf vrijdag 28 januari. Dat heeft de Belgische voetbalbond (KBVB) bevestigd.

Het Overlegcomité nam eind december de beslissing om prof- en amateurvoetbalwedstrijden met publiek niet meer toe te laten om de oprukkende omikronvariant van het coronavirus een halt toe te roepen. De KBVB besliste hierop, in samenspraak met de taalvleugels, om de wedstrijden bij de amateurs minstens tot 28 januari uit te stellen. 

Het Overlegcomité bracht vrijdag echter goed nieuws en vanaf volgende week vrijdag kunnen voetbalwedstrijden in principe opnieuw met publiek plaatsvinden, al is dat voorlopig nog beperkt tot 70 procent van de volledige capaciteit. Het sein voor de KBVB om de competities bij de amateurs vanaf die datum te laten hervatten.

De KBVB en de taalvleugels melden ook dat het bestaande coronaprotocol blijft gelden. Spelers die in de loop van de maand januari werden aangetrokken door een club en in principe niet speelgerechtigd zijn voor wedstrijden die initieel gepland stonden op een moment voor hun transfer (maar die collectief uitgesteld werden door corona) zullen toch speelgerechtigd zijn wanneer de wedstrijden van dit weekend en de afgelopen twee weekends worden ingehaald.

Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege Edegem sluit week de deuren

Omdat er zoveel leerkrachten maar ook leerlingen thuiszitten door corona, heeft de directie van het Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege in Edegem beslist om volgende week de hele week de deuren te sluiten en over te stappen op afstandsonderwijs. Op maandag 31 januari wordt er weer op school les gegeven.

Lees meer in het regionale nieuws:

Recordaantal besmettingen in Rusland en Polen

In Rusland is de voorbije 24 uur een recordaantal besmettingen genoteerd. Er zijn 57.212 besmettingen bevestigd. Het vorige record dateerde nog maar van een dag eerder, met 49.513 besmettingen. Ook hier is de omikronvariant de belangrijkste oorzaak van de sterke stijging.

Ook in Polen zijn recordcijfers genoteerd. Er zijn in een dag tijd 40.876 besmettingen bevestigd. Gisteren waren dat er nog 36.665. Verwacht wordt dat het aantal dagelijks vastgestelde besmettingen er de komende week nog zal stijgen tot boven de 50.000. Dat zet de Poolse gezondheidszorg zwaar onder druk.

Plan om personeelsuitval in woonzorgcentra op te vangen is klaar

De koepels van woonzorgcentra hebben een noodplan klaar om de uitval van personeel op te vangen. Dat kan door dienstroosters te herschikken en in geval van uiterste nood gaan cafetaria en dagcentra weer tijdelijk dicht. De koepels vrezen dat de situatie de komende weken kritisch kan worden, want het aantal besmettingen bij bewoners en personeel stijgt fors.

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen