Slachtoffer van oplichting sleept ING België voor de correctionele rechtbank

Een man die is opgelicht door een derde partij, heeft ING België gedagvaard voor de correctionele rechtbank. Dat schrijft De Tijd en het nieuws is ons bevestigd. De zaak komt woensdag voor, het zou de eerste keer zijn dat een bank voor de strafrechter moet verschijnen na een individuele dagvaarding door een gedupeerde. 

ING België moet woensdag voor de correctionele rechtbank in Brugge verschijnen. De bank wordt niet vervolgd door het openbaar ministerie, maar is gedagvaard door een man die het slachtoffer is geworden van oplichting door derden. 

In de lente van 2014 stortte de man 261.500 euro op een ING-rekening. Die zou op naam hebben gestaan van de betalingsdienst Envoy Services. Kort daarna zou 211.500 euro zijn doorgestort naar een Britse rekening van de betalingsdienst Worldpay, toen het moederbedrijf van Envoy Services. 

Wie was (te) onzorgvuldig?

"De man had het bedrag op de ING-rekening gestort nadat hij 'in het Frans' was opgebeld door iemand die hem aanbood om te beleggen in zeer risicovolle 'binaire opties'", schrijft De Tijd hierover. "Naar eigen zeggen vertrouwde de man het zaakje omdat reguliere bankrekeningen bij ING werden gebruikt. De man zou ook naar ING Brussel hebben gebeld om zeker te zijn dat de rekening oké was." 

Maar de man werd dus opgelicht en was zijn geld kwijt. Hij stapte naar de gerechtelijke politie, maar de daders zijn nooit gevonden. De man liet het daar niet bij en daagde uiteindelijk ING België voor de correctionele rechtbank. De vraag is nu wie (te) onzorgvuldig is geweest: de investeerder of de bank. Daarover zal de rechter moeten oordelen. 

ING: "We zijn voortdurend waakzaam"

ING België bevestigt het verhaal in De Tijd, maar zegt dat hen geen schuld treft. In een reactie tegenover VRT NWS zeggen ze: "Wij betreuren dat de eiser het slachtoffer blijkt te zijn van fraude. Helaas is het een gegeven dat criminelen proberen mensen op te lichten. Wij zijn voortdurend waakzaam om dit soort gedrag op te sporen en proberen onze cliënten hiervoor te waarschuwen. Zoals bekend heeft ING in de afgelopen jaren uitvoerige maatregelen in gang gezet om de invulling van de poortwachtersrol te versterken en te verbeteren." 

De waakzaamheidsplicht van banken is enorm aangescherpt

Febelfin, de overkoepelende bankenfederatie

Isabelle Marchand zegt als woordvoerster van Febelfin, de overkoepelende sectorfederatie, dat het "hoogst ongebruikelijk" is dat een persoon een bank voor een strafrechtbank sleept. "Het is wellicht de eerste keer dat dit in België gebeurt." 

Febelfin kan zich niet over deze specifieke zaak uitspreken, maar zegt wel dat er de jongste jaren wel wat is veranderd. "Het betreft hier een zaak van 2014, wat intussen 8 jaar geleden is. Het is heel moeilijk om met een blik van vandaag te kijken naar feiten van toen, net omdat die antiwitwaswetgeving de laatste jaren enorm verstrengd en aangescherpt is. Het regelgevende kader voor banken is sterk gewijzigd en de verwachtingen van de toezichthouder zijn bijgesteld. Banken zijn vandaag verplicht om hun waakzaamheidsplicht nog verder aan te scherpen, en hun processen en controles verder te finetunen."