Grafittikunst van Rubens gaat spoorwegbrug in Eppegem opfleuren

Kleur in de buurt van het station van Eppegem, want de gemeente Zemst gaat er de spoorwegbrug opfraaien. Niemand minder dan de internationale kunstenaar Bart Smeets zal de muren onder handen nemen. Hij zal een staaltje van vernieuwende kunst creëren waarbij de Vlaamse meester Peter Paul Rubens centraal staat.

Elke dag wandelen, fietsen en rijden er heel wat mensen onder de spoorwegbrug in Eppegem. Hoog tijd om de kille betonnen brug in een nieuw, kleurrijker jasje te steken, dacht het gemeentebestuur van Zemst. En zo worden de muurschilderingen het eerste kunstwerk dat de gemeente plaatst op openbaar domein.  

Internationaal talent uit Elewijt

Het is internationale graffitikunstenaar Bart Smeets (artiestennaam Smates) die zich mag uitleven op de muren van de spoorwegbrug. Smeets heeft al een heel aantal bekende werken in binnen- en buitenland op zijn naam staan. En hij heeft ook een connectie met de buurt, want hij groeide op in Elewijt. 

Toegangspoort tot Rubenskasteel

En ook over het ontwerp van het kunstwerk werd nagedacht. De uitkomst: de binnenkant en zijkanten van de brug worden bedekt met schetsen van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens. Zo kan de spoorwegbrug gezien worden als 'toegangspoort' tot het kasteel van de schilder, het Rubenskasteel, iets verderop. Rubens woonde er van 1635 tot zijn dood in 1640. 

De werken starten maandag 24 januari en zullen maximaal vier weken in beslag nemen (afhankelijk van het weer). Slechts één rijstrook wordt afgesloten en er zullen verkeerslichten geplaatst worden om het verkeer in goede banen te leiden. 

Meest gelezen