"Mijn gezicht brengt duidelijk het slechtste bij de mensen naar boven, maar ik kan er best om lachen"

"Hey man, ‘t is niet echt belangrijk, maar ik heb je zonet beroemd gemaakt op het internet." Met dit berichtje van zijn vriend, Ian Davies, veranderde 10 jaar geleden enigszins het leven van de toen 22-jarige Kyle Craven. Davies had immers een oude foto van Craven gepubliceerd op Reddit, met een begeleidende grappige tekst: "Doet zijn rij-examen... krijgt eerste DUI (rijden onder invloed, red)." De foto werd snel opgepikt door andere Reddit-gebruikers, waarbij weinig subtiele teksten bij de foto wezen op het onheil dat de jongen overkomt. De meme 'Bad Luck Brian' was een feit! De foto dateerde al van 2005 - Craven zat toen op de middelbare school - en was sindsdien nooit verder geraakt dan diens Facebookpagina, "waar die eigenlijk nooit iemand opgevallen was". Maar dat veranderde dus op 23 januari 2012.

Craven, die toen zijn laatste jaar aan de Kent State University, in de Amerikaanse staat Ohio, studeerde, had alvast weinig moeite met de grap van zijn vriend, vooral omdat de foto zovele jaren eerder ook als grap bedoeld was: "Ja, die foto was sowieso een grap. Want ik zag er heus niet zo slecht uit. Maar ik had net ervoor in mijn ogen gewreven, haalde een gekke glimlach boven en had zo’n mouwloos gebreid truitje aangetrokken. Maar de schooldirectrice vond het maar niets. Ze  vond de foto niet goed genoeg voor het jaarboek. Zij deed me een nieuwe foto nemen. Ik denk dat ze daar nu nog altijd kwaad over is op mij." (All That’s Interesting, juli 2016)

"Toen de afgewerkte foto’s een maand na de opnames uitgedeeld werden, vond ik het de leukste foto die er ooit genomen was van mij. Hilarisch. Maar nog geen 10 minuten later riep de directrice me bij haar met de mededeling dat ik de volgende dag een nieuwe foto moest laten nemen. "Want deze komt niet in het jaarboek!" Ik vond dat jammer, heb hem dan maar gescand - de originele foto moest ik immers terug inleveren - en op mijn Facebookpagina als profielfoto gezet. De directrice en ik waren alleszins geen goeie vriendjes. Ik denk dat ze mijn grappen al langer beu was. Toegegeven, ik was niet de meest ideale student." (Know Your Meme, oktober 2020)

"Ik was zo’n tiener die de school niet au sérieux nam en belandde bijgevolg vaak in de problemen." (New York Post, maart 2021)

"Ik vond die foto perfect. Ook mijn vrienden konden er hartelijk om lachen." (Buzzfeed, oktober 2020)

Zeven jaar later groeide de foto alsnog uit tot een internetfenomeen. Kyle Craven: "Als ik andere memes zie, dan breng ik met mijn meme toch de ergste en slechtste reacties naar boven. Als ik zie wat ze allemaal bij mijn foto schrijven! Van "hij kakt in zijn broek" tot "hij heeft een stijve in de klas". De grappigste tekst vind ik nochtans nog altijd: "Zijn ouders gaan scheiden en geen van die 2 wil voor hem zorgen." (All That’s Interesting)

"Intussen ben ik wel blij dat ik er nu niet meer zo uitzie. Het zou me heel wat klanten voor mijn bouwfirma gekost hebben." (All That’s Interesting)

"Mijn ouders vonden het aanvankelijk allemaal belachelijk en konden er niet mee lachen. Mijn vader dacht zelfs dat het ons werk in de bouwsector zou schaden. Maar nu vinden ze het wel bijzonder en durven ze zelfs opscheppen dat hun zoon een internetberoemdheid is." (All That’s Interesting)

Die beroemdheid zorgde er onder meer voor dat zijn foto op T-shirts verscheen, die verkocht werden in winkelketens als Walmart en Target, zijn gezicht was te zien op diverse spelborden, zoals "The Meme game" of "What do you meme?", er verscheen een boek met zijn foto op, "The memeing of life". Zelfs een skateboard bleef er niet van gespaard en er werd een 'Bad Luck Brian'-knuffelpoppetje op de markt gebracht. Craven werkte ook mee aan diverse  reclamefilmpjes, zoals voor McDonalds, RealPlayer en Volkswagen. En zijn foto was te zien op advertenties in Duitsland, Chili, Polen en Puerto Rico. Het leverde Craven allemaal een aardig centje op, "niet genoeg om van te leven, maar wel om van te genieten".

Kyle Craven: "Om er echt rijk van te worden moet je heel veel van die gadgets verkopen. Maar voor mij is die 'Bad Luck Brian' een weekendproject en niet mijn voltijdse job. Mocht iets dergelijks opnieuw gebeuren, dan zou ik me wel sneller op sociale media storten. Om er toch ietwat meer financieel voordeel uit te halen." (All That’s Interesting)

In maart 2021 werd de meme bovendien als NFT, een digitaal certificaat van eigendom voor dingen op het internet, verkocht voor 36.000 dollar. Als die NFT doorverkocht wordt, krijgt Craven ook nog een deel van de nieuwe opbrengst. "Dat betekent voor mij een extra zakcentje nu en dan", aldus Craven, "maar ook geld dat ik graag zelf in NFT’s wil investeren."

Craven is intussen getrouwd en heeft 2 kinderen. Zijn bekendheid als 'Bad Luck Brian' blijft hij intussen koesteren: "Ik vind het nog altijd grappig dat men medelijden met me heeft omdat ik zo lelijk op die foto sta. "Die arme jongen toch!", zie ik hen dan denken. Zij beseffen nog steeds niet dat het allemaal een grap was." (Unilad, april 2019)

"Ik blijf de reactie krijgen dat men het erg vindt dat die foto viraal gegaan is. Omdat die met negatieve ideeën gevoed wordt. Maar ik zie dat helemaal niet zo. Want het is zeker niet zo dat ik veel herkend word op straat. Ik heb een heel gewoon leven. Soms zie ik wel iemand naar mij staren, maar dat laat ik aan me voorbijgaan." (Buzzfeed)

"Mocht dit allemaal niet gebeurd zijn, dan zou mijn leven ook oké zijn. Maar eigenlijk heeft het nu wel iets 'cools' aan mijn leven toegevoegd." (New York Post)

Meest gelezen