NVE

Herschikte roosters, diepvriesmaaltijden, gesloten cafetaria: wat kunnen woonzorgcentra doen bij grote personeelsuitval?

De koepels van woonzorgcentra hebben een noodplan klaar om de uitval van personeel op te vangen. Dat kan door dienstroosters te herschikken en in geval van uiterste nood gaan cafetaria en dagcentra weer tijdelijk dicht, schrijft De Standaard. De koepels vrezen dat de situatie de komende weken kritisch kan worden, want het aantal besmettingen bij bewoners en personeel stijgt fors.

De voorbije week waren er 119 uitbraken van corona in woonzorgcentra, dubbel zo veel als een week geleden. Dat cijfer komt van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Op dit moment wordt een vierde van de sector, meer dan 200 woonzorgcentra, opgevolgd voor een uitbraak," zegt Margot Cloet van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro aan VRT NWS. "Daar waar er een uitbraak is, zien we toch een redelijke personeelsuitval. Bij onze leden zien we dat dat schommelt rond de 10 procent. Er zijn er enkele die geconfronteerd worden met 25 procent uitval van medewerkers."

De komende weken kan de situatie kritisch worden, en daarom hebben de koepels van woonzorgcentra een nota gemaakt die cocnreet manieren oplijst waarop de centra een nieuwe crisis kunnen aanpakken. Er wordt gewerkt met verschillende fases van personeelstekort.

Fase 1: minder dan 10 procent afwezigen

Basiszorg blijft het absolute minimum. Dienstroosters kunnen worden aangepast en indien nodig kan al overgegaan worden naar weekendbezetting. In overleg met vakbonden en personeel kan gevraagd worden wie meer wil werken.

Fase 2: tot 25 procent afwezigen

Een continuïteits- of crisisteam moet analyseren hoe de situatie verloopt. Niet-noodzakelijke zorg en ondersteuning kan worden uitgesteld, individueel te bekijken en te bespreken met bewoners, medewerkers, familie en de huisarts. Net als in de vorige fase kunnen ook hier dienstroosters worden herschikt en worden er vervangers gezocht. Mogelijk kunnen woonzorgcentra uit de buurt, ziekenhuizen of familieleden hulp bieden.

Fase 3: meer dan 25 procent afwezigen

Cafetaria's en dagcentra kunnen gesloten worden en er kunnen geen nieuwe opnames meer doorgaan. Woonzorgcentra kunnen gebruikmaken van diepvriesmaaltijden en wegwerpservies om afwas te besparen, of een traiteur inschakelen. Een burgemeester of gouverneur kan dan ook een rampenplan afkondigen.

"Hopen dat dit een tijdelijk fenomeen is"

"De woonzorgcentra zijn geen eilanden in onze samenleving, het virus komt er binnen", zegt Margot Cloet. "We verwachten dat het zal blijven stijgen, zowel het aantal besmettingen en de uitval bij het personeel. We moeten toch kijken wat we wel of niet nog kunnen doen. Bij grote uitval moet de dienstverlening worden aangepast. Er zullen wellicht ook keuzes gemaakt worden, iemand een dag niet wassen... "

"Het is een kader dat we bieden, een heel concrete, praktische handleiding die woonzorgcentra kunnen gebruiken en waarbij we hen tips geven over wat ze kunnen doen. Het is geen wet maar een ondersteuningsinstrument. Hoe dan ook is het belangrijk dat we hierover goed communiceren met de bewoners en hun familieleden. Laat ons hopen dat dit een tijdelijk fenomeen is."

Meest gelezen