archief Radio 2

Ook carnaval in Haspengouw valt in het water: 7 stoeten geannuleerd

In het zuiden van Limburg hebben een aantal carnavalsverenigingen laten weten dat de carnavalsstoeten niet kunnen doorgaan door de coronamaatregelen. Het gaat om de stoeten van Sint-Truiden, Wellen, Heers, Bilzen, Borgloon, Haren en Diepenbeek.

De verenigingen zeggen in een persbericht dat ze wel degelijk carnaval willen vieren, maar dat een stoet niet mogelijk is in deze coronatijden. "De carnavalsstoet is voor carnavalisten traditioneel het hoogtepunt van het jaar, waar vanaf 11 november naartoe geleefd wordt. Het hoort voor de lokale gemeenschap een groots volksfeest te zijn, waarbij sociale contacten onontbeerlijk zijn voor de échte carnavalsbeleving."

Daarom hebben ze samen beslist om de stoeten in Sint-Truiden, Wellen, Heers (Rukkelingen-Loon), Bilzen, Borgloon, Haren en Diepenbeek niet te laten doorgaan. Voor Wellen en Diepenbeek wordt wel nog bekeken of het uitstellen van de stoet nog mogelijk is. 

Maar ook zonder stoet kan er nog gevierd worden. De verenigingen gaan daarom samen met de lokale besturen bekijken of er alternatieve programma’s kunnen uitgewerkt worden. "Er zal dus wel degelijk carnaval gevierd worden in Haspengouw!", klinkt het hoopvol.

Veel annulaties

Ze zijn lang niet de eersten met het annuleren van de stoeten. Gisteren liet de gemeente Riemst ook weten dat alle carnavalsactiviteiten geschrapt worden omwille van de coronacijfers. Ook in Lanaken, Rekem en Smeermaas is alles afgelast. In Pelt stellen ze de stoeten uit tot het laatste weekend van maart en het eerste van april. 

Meest gelezen